blog-logo

Pui de urs, ucis la Predeal cu acordul Ministerului Mediului, pentru că “se obișnuise cu oamenii”

Pui de urs, ucis la Predeal cu acordul Ministerului Mediului, pentru că “se obișnuise cu oamenii”

Un ursuleț șchiop și care nu era agresiv a fost împușcat cu acordul Ministerului Mediului, pe motiv că se obișnuise cu oamenii și nu mai putea fi relocat. Conform Digi24, ursulețul trăia de doi ani în zona unei pensiuni din Predeal, dar nu atacase pe nimeni. Cutremurător este faptul că puiul de urs a fost împușcat în văzul a zeci de turiști, cu acordul autorităților.

Un pui de urs, în vârstă de 2 ani, a fost împușcat de un vânător, la Predeal. Animalul cobora ocazional la o pensiune din stațiune pentru a fi hrănit.

Ursul a fost ucis după un apel la 112, iar animalul era luat în vizor ca având „comportament deviant”, fiindcă fusese obișnuit să viziteze pensiunile, unde era hrănit de turiști și de deținătorii cabanelor din zonă.

“Ursul era de doi ani aici, trăia printre noi. Se obișnuise cu oamenii și într-una din zile a ieșit din curte în miezul zilei și a apărut vânătorul căutându-l și avertizând lumea că e periculos. A ieșit din curte de la noi, a trecut peste stradă, s-a dus în locul în care știa că găsește mâncare și vânătorul a venit și a avertizat lumea să stea departe de stradă pentru că ursul e periculos. El s-a retras către pădure și apoi nu am mai văzut ce s-a întâmplat. (…) Nu ne era frică, pentru că el era ca și un câine al casei. Venea, mânca din locul din care mâncau și câinii… nu a fost agresiv. Nu aveam motive să ne îngrijorăm și să ne speriem în momentul în care apărea”, a spus proprietara pensiunii în apropierea căreia se afla puiul de urs, potrivit digi24.ro.

Autoritățile susțin că animalul era monitorizat de multe luni, iar uciderea ursului a fost justificata legal.

„La Predeal avem un caz clar de animal sălbatic, de urs, care a pătruns în intravilanul localității. Avem, din păcate, din ce în ce mai multe astfel de cazuri și trebuie să stabilim de la început că astfel de cazuri nu sunt admisibile. Ce-am auzit mai devreme de la doamna (de mai sus, n.r.), pe mine unul m-a șocat.

Orice animal sălbatic de talia unui urs, în momentul în care pătrunde în intravilan, este un animal imprevizibil și poate ucide. Trebuie îndepărtat de acolo cât mai repede prin orice metodă. Vânătorul respectiv a apărut în zonă în urma unor apeluri la 112. Trebuie să înțelegem că respectivul animal care era monitorizat de luni de zile, exista un ordin de recoltare. Împușcarea este ultima soluție, se încearcă îndepărtarea animalului sa relocarea acestuia. Din păcate, ursul este un animal care acoperă un teritoriu extrem de vast și relocarea, în timp, nu ne-a demonstrat decât că mutăm problema în altă parte” a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan.

Oficialul a explicat faptul că a fost nevoie de împușcare fiindcă nu mai putea duce o viață normală

„Trebuie îndepărtat de acolo, cât mai repede, prin orice metodă. Vânătorul respectiv a apărut în zonă, în urma apelurilor la 112. Pentru respectivul animal, care era monitorizat de luni de zile, exista un ordin de recoltare. Vorbim despre un animal, din păcate, cu comportament deviant. În urma analizei, el nu mai putea relocat în sălbăticie. Fusese de mic învățat să vină în intravilanul localității și să ia contact cu oamenii”, a adăugat reprezentantul Ministerului Mediului,

Măsura a fost criticată de Asociația Milioane de Prieteni și de alte asociații de protecția animalelor.

Alte articole:   În judeţul Braşov sunt 7 pensionari la 10 salariaţi

Acest urs, dacă umblă de doi ani, trebuia capturat, microcipat, dus în altă parte, văzut dacă chiar mai coboară, așa cum fac alte țări – Norvegia, Canada, care se confruntă cu această situație și care nu împușcă puii de urs numai așa și în intravilan, adică aproape de oameni”, a declarat Cristina Lapis de la Asociația Milioane de Prieteni pentru adevarul.ro.

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!
  1. numai tampiti la mediu ca si la rlp kronstadt ba nenorocitilor asa ati facut si cu ursu ala din racadau acu cativa ani, dracu sa va ia de profesionisti ce sinteti si mafioti pe deasupra branene numai mizerii ai facut poate vine vremea sa raspunzi alaturi de ciraci tai

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate