Nelu Tătaru: A patra etapă a relaxării, amânată

Nelu Tătaru: A patra etapă a relaxării, amânată

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat, luni, că a fost decisă amânarea măsurilor de relaxare care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie.

A patra etapă a măsurilor de relaxare a fost amânată de grupul tehnico-științific, din cauza creșterii numărului zilnic de cazuri de COVID-19 și a numărului pacienților internați la terapie intensivă, a anunțat luni ministrul Sănătății Nelu Tătaru. Ministrul spune că România nu a încheiat încă primul val al pandemiei și că se poate imagina grafic situația actuală printr-o cămilă cu două cocoașe.

„S-a evaluat tot ce au însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din grupul tehnico-științific sunt să amânăm noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm ce-a de-a patra măsură de relaxare”, a spus ministrul Tătaru, la Digi 24.

Ministrul a mai spus că în perioada următoare dacă vor fi rezultate favorabile într-o săptămână, atunci vor putea fi anunțate noi măsuri de relaxare.

„În măsura în care evoluţia va deveni favorabilă, ne gândim şi la alte măsuri de relaxare. În perioada următoare, văznd că avem stabilă o săptămână în care scade numărul de cazuri noi şi transmiterea comunitară scade şi ea, atunci putem să ne gândim la măsuri de relaxare. Rămâne ca fiecare intre noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare. (…) Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acu 3-4 săptămâni eram pe pantă descendentă, cu rată de transmitere 0,6-0,7, număr de cazuri care scăzuse sub 200. A urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate şi unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli şi bagatelizarea acestei pandemii şi am tot observat foarte rapid creşterea numărului de cazuri noi. Situaţia nu este doar la noi, este şi în alte ţări europene, dar la noi recrudescenţa a fost parcă mai acută”, a mai spus Tătaru.

Întrebat dacă autorităţile au în vedere noi restricţii, ministrul a spus că se ia în calcul carantinarea zonelor cu focar de coronavirus.

„Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza dacă există acea transmitere comunitară. Eventual, ne gândim ca punctual, în anumite locaţii să putem impune şi alte restricţii – izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde”, precizat ministrul.

Șeful Sănătățăii atrage atenția că primul val al epidemiei de nou coronavirus nu a luat sfârșit, întrucât cetățenii nu respectă regulile.

Alte articole:   VIDEO Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, vizită la rampa ecologică a Brașovului

El a recomandat populației „să se uite în jur, să se uite-n spitale, să meargă în secțiile ATI să vadă dacă există acest coronavirus și să înțeleagă că se poate muri la 30 de ani fără comorbidități, că personalul medical își face datoria în condiții teribil de grele, transpirând în acele costume incomode”.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.