blog-logo

Admitere liceu 2020. Care sunt criteriile de departajare la repartizarea computerizată

Admitere liceu 2020. Care sunt criteriile de departajare la repartizarea computerizată

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2020, după rezolvarea contestațiilor, vor fi publicate astăzi, 27 iunie, pe edu.ro, urmând ca elevii să completeze fișa de înscriere.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a este programată în perioada 2 – 6 iulie, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie.

Criteriile de departajare a elevilor la admiterea în licee

Compania care administrează softul de repartizare a realizat, în 2017, un ghid explicativ, valabil și pentru anul acesta, potrivit edupedu.ro.

În cazul în care, spre exemplu, doi elevi au medii de admitere egale și doresc să intre la același liceu, ei vor fi departajați după următoarele criterii:

 • Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
 • Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
 • Nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
 • Nota obţinută la proba de matematică la Evaluarea Naţională
 • Nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Alte articole:   Accident pe strada 13 Decembrie, cu trei victime

Sunt foarte importante următoarele reguli, spun programatorii softului de repartizare:

 • Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
 • Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
 • Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
 • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
 • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.
Alte articole:   Primarul din Sânpetru, incompatibil?!

Algoritmul de repartizare

Softul de admitere funcționează în felul următor: ia fiecare elev pe rând, de la cel cu media cea mai mare, descrescător, până la cel cu media cea mai mică, potrivit aceleiași surse.

Pentru fiecare elev se ia în considereare prima opțiune de pe fișă, astfel:

 • Dacă mai sunt locuri, elevul este repartizat la acea specializare și se trece la următorul elev.
 • Dacă nu mai sunt locuri, se trece la a doua opțiune de pe fișa elevului, apoi dacă este nevoie la a treia și tot așa până este găsită o specializare cu locuri disponibile sau se epuizează opțiunile.
 • Dacă sunt epuizate toate opțiunile din fișă, fără a mai fi vreun loc disponibil la niciuna dintre ele, elevul rămâne nerepartizat.
Alte articole:   Incendiu, azi-noapte, la Hărman

Completează cât mai multe opțiuni

Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică.

De aceea, este recomandat să completezi cât mai multe opțiuni pe fișa de admitere, în ordinea pe care tu o dorești. De la cea mai atractivă, chiar dacă tu crezi că media nu-ți permite să intri, până la cea mai puțin dorită.

Completarea unui număr cât mai mare de opțiuni este doar în avantajul tău. Vei intra la prima opțiune la care mai sunt locuri disponibile.

În acest an Evaluarea Națională va avea o sesiune specială, care începe luni, 29 iunie, pentru elevii care nu au trecut testul termometrului și cei aflați în izolare ori care din motive medicale nu au putut să susțină probele.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate