blog-logo

Ce trebuie să știe consumatorii de gaze înainte să încheie noi contracte de furnizare?

Ce trebuie să știe consumatorii de gaze înainte să încheie noi contracte de furnizare?

Consumatorii de gaze trebuie să (re)încheie contractele de furnizare de gaze pe care le au cu furnizorii, până la finalul lunii, potrivit avocatnet.ro.

Sfaturi pentru consumatorii de gaze de care ar putea ține cont în perioada actuală, pentru a găsi potențiale soluții mai favorabile decât ceea ce au acum.

1. Liberalizarea gazelor înseamnă că statul nu mai stabilește care este prețul de vânzare către consumatorul final. Astfel, gazele vor fi cumpărate la prețul pieței și nu la un preț stabilit în prealabil de autorități. Acest lucru, în contextul geografic și temporal actual, înseamnă că, teoretic, prețurile ar trebui să scadă. 

2. Consumatorii ar trebui să urmărească ofertele de pe piață cu atenție. Mai sunt 5 zile în care aceștia pot să schimbe furnizorul. Cu alte cuvinte, dacă până la 30 iunie nu aleg un alt furnizor, se va prelungi automat relația cu actualul furnizor (acest lucru nu înseamnă că nu e posibilă schimbarea, ulterior, a furnizorului actual).

Alte articole:   Tânăr agresat de două femei și un bărbat, în Brașov

3. Schimbarea furnizorului este gratuită. Actualul furnizor nu poate să pretindă compensații pentru că ați ales să nu mai continuați relația de furnizare a gazelor cu acesta.

4. Dacă alegeți să vă schimbați furnizorul, citiți cu atenție propunerile de contract oferite de ceilalți operatori, înainte de a semna. După cum menționează și Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chiseliță, contractele pot conține anumite clauze ce îl pot afecta puternic pe consumator. De exemplu, costuri ascunse, posibilitatea de modificare a condițiilor de furnizare în timpul derulării contractului sau alte chestiuni nefavorabile pentru utilizator.

5. În ipoteza în care nu schimbă furnizorul, consumatorii vor primi gaze de la actualul furnizor. Însă, e posibil ca oferta concretă a actualului furnizor (care a trebuit prezentată consumatorilor în lunile mai și iunie) să fie mai puțin avantajoasă decât a concurenței.

Alte articole:   Accident pe DN1A. Traficul este blocat

6. Teoretic, consumatorii au dreptul la renegocierea contractelor cu actualii furnizori. Practic, primilor le lipsește informația că au acest drept, în timp ce cei din urmă nu inițiază ei înșiși negocieri pentru noi prețuri și nici măcar nu îi informează pe consumatori că au dreptul să renegocieze actualele contracte. Avantajul rengocierii nu este, însă, neînsemnat. Prețurile ar putea scădea și cu până la 20%.

Sursa: avocatnet.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate