blog-logo

Roxana Mînzatu nu se lasă: vrea bani europeni pentru Aeroportul de la Brașov

Roxana Mînzatu nu se lasă: vrea bani europeni pentru Aeroportul de la Brașov

În calitate de deputat PSD Brașov și de ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu a inițiat demersurile care pot permite decontarea din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene a investiției vizând construirea aeroportului internațional Brașov – Ghimbav, investiție derulată de Consiliul Județean Brașov.

În 2018, Mînzatu a solicitat și a obținut o întrevedere cu comisarul european pentru politică regională pentru a obține acordul Comisiei Europene pentru includerea investiției în Master Planul pentru transport al României, dar și modificarea Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, programul care finanțează investițiile în aeroporturi.

În cadrul reuniunii de la Bruxelles din mai 2018, deputatul brașovean a discutat cu comisarul de la acea vreme, Corina Crețu, care ne-a dat asigurări că este decizia autorităților române să includă acest obiectiv printre cele finanțabile în POIM.

„De asemenea, am discutat nevoia de a aviza investiția ca ajutor de stat de către Comisia Europeană prin DG Competition. Acest demers și întocmirea documentației de specialitate revine titularului investiției care s-a angajat să contracteze serviciile necesare și să elaboreze și depună documentația la Consiliul Concurenței”, spune Mînzatu.

În 2019, ca ministru al fondurilor europene, social-democrata a organizat o serie de reuniuni tehnice între Consiliul Județean Brașov, Consiliul Concurenței și Ministerul Fondurilor Europene pentru a identifica stadiul achizițiilor și contractelor în derulare din acest proiect și pentru a identifica, astfel, opțiunile de atragere de finanțare UE în exercițiul curent, 2014-2020.

„În cadrul reuniunii din 9 octombrie 2019 desfășurată la Bruxelles am comunicat oficial reprezentanților Comisiei Europene propunerea Ministerului Fondurilor Europene de a iniția modificarea POIM pentru includerea obiectivului aeroportul Brașov printre investițiile eligibile precum și intenția noastră de a acorda asistență tehnică Jaspers acestui proiect. Conform minutei reuniunii, reprezentanții Comisiei Europene au agreat această propunere. În același sens, am transmis diviziei Jaspers a Băncii Europene pentru Investiții scrisoarea care includea fișa proiectului aeroportului Brașov care necesita consultanță BEI. Răspunsul BEI  a fost favorabil”, precizează Roxana Mînzatu.

Iată solicitarea transmisă către Consiliul Concurenței

Vă rog să îmi transmiteți, domnule Președinte, care este, la momentul actual, stadiul avizării la nivel național și comunitar al investiției Aeroportului Brașov din perspectiva legislației ajutoarelor de stat.

 • Aceste avize reprezintă etapa care va permite sau nu decontarea din fonduri europene aferente exercițiului 2014-2020 a unei investiții care este, în prezent, preponderent susținută din împrumuturi comerciale contractate de autoritatea locală CJ Brașov, împrumuturi care vor începe a fi rambursate din 2022 și care vor pune o presiune uriașă pe comunitatea și bugetul brașovenilor.
 • Obținerea unui acord pentru actualul exercițiu este esențială întrucât perspectivele pentru exercițiul 2021-2027 indică faptul că aeroporturile regionale, ca acela de la Brașov, nu vor mai putea fi finanțate în nicio ipostază din fondurile europene aferente politicii de coeziune.
Alte articole:   Anunţ licitaţie vânzare auto

Foto: Arhivă

Distribuie dacă îți place!
 1. Nesimtire crasa! Minciuni pe banda rulanta de ani de zile.
  De cand saracul Aristotel a venit cu ideea, prietenii acestei doamne, aflati intr-un fel sau altul la butoane, au franat cat au putut aceasta investitie. In ultimii 10 ani de guvernare P$D au respins de fiecare data finantarea aeroportului.
  Acum, cand lucrurile par sa mearga inainte, hop si ei. Ca vaaai, intotdeauna au sustinut proiectul.
  Pacat de ea, putea sa stea deoparte. In P$D nici macar n-o lasau sa spuna ceva prin sedinte…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate