blog-logo

Înalta Curte lămurește o problemă de drept fără precedent: Noțiunea de polițist din Codul Penal include și polițistul local

Înalta Curte lămurește o problemă de drept fără precedent: Noțiunea de polițist din Codul Penal include și polițistul local

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala de la Inalta Curte a stabilit luni ca notiunea de politist, din definitia infractiunii de ultraj, include si politistul local. Decizia este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Inalta Curte a admis o sesizare formulata de Curtea de Apel Oradea – Sectia penala, intr-un proces in care, magistratii judeca un barbat din Oradea care a lovit si amenintat un politist local. JUdecatorii voiau sa afle daca daca notiunea de politist din definitia infractiunii de ultraj include si politistul local.

Ultrajul este o infractiune contra autoritatii, care pedepseste amenintarea, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.

Alte articole:   Cardurile sociale pot fi folosite şi în Lidl, din 10 august

Infractiunea are si o agravanta, in cazul faptelor comise asupra politistilor sau jandarmilor, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii. In acest caz, pedeapsa se majoreaza cu jumatate.

Iata minuta Inaltei Curti:

„Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Oradea – Sectia penala si pentru cauze cu minori in dosarul nr.13613/271/2018 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarei chestiuni de drept: daca notiunea de politist prevazuta de art.257 alin. (4) din Codul penal are un sens restrans si se refera doar la politistii a caror activitate si statut sunt reglementate de Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane si Legea nr. 360/2002 privind Statutul Politistului sau are un sens larg, general, care cuprinde si politistii locali a caror activitate si statut sunt reglementate de Legea nr. 155/2010 a Politiei Locale si Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Stabileste ca, in interpretarea dispozitiilor art.257 alin.(4) din Codul penal, notiunea de politist are in vedere si persoana care exercita functia de politist local in temeiul Legii politiei locale nr. 155/2010.

Alte articole:   24% dintre angajaţi spun că lucrează exclusiv „remote”. Mulți spun s-ar întoarce la birou dacă angajatorii ar acorda beneficii

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 22 iunie 2020. Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,” decide Inalta Curte.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.