blog-logo

Răzvan Popa, despre aderarea României la Spațiul Schengen: o decizie nu doar oportună, ci și corectă

Răzvan Popa, despre aderarea României la Spațiul Schengen: o decizie nu doar oportună, ci și corectă

Newsbv.ro a cerut fostului europarlamentar Răzvan Popa să comenteze decizia de ieri a Parlamentului European, de a vota aderarea României la spațiul Schengen.

„Decizia Parlametului European privind extinderea spaţiului Schengen şi aderarea României este nu doar oportună, ci şi corectă. Categoric este un drept al românilor de a calatori liber în Uniunea Europeană la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Rezoluţia adoptată de PE reprezintă un mesaj puternic adresat Consiliului European, cel care are decizia finală în această problemă.

De-a lungul timpului, românilor li s-a facut o nedreptate prin faptul că nu am fost primiţi în spaţiul Schengen deşi România îndeplineşte de mult timp toate criteriile tehnice de aderare. În final, întotdeauna când Consiliul a luat în discuţie intrarea României în Schengen, a existat un stat mai mic, care şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea. De cele mai multe ori a fost Olanda. A fost evident că motivele care au stat la baza acestor voturi împotrivă au fost unele politico-economice.

În calitate de eurodeputat S&D l-am interpelat in plenul PE pe prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, şi i-am cerut să nu mai blocheze nejustiticat un drept al cetăţenilor români. Împreună cu colegii eurodeputaţi am luptat în Parlamentul European pentru ca România să fie integrată în Schengen şi am cerut imperativ Comisiei Europene să susţină instituţional acest proces.

Ceea ce s-a întâmplat în PE reprezintă un pas important, însă nu decisiv. Hotărârea trebuie adoptată, în unanimitate, în Consiliul European, acolo unde România este reprezentată de preşedintele ţării. Acolo este nevoie de putere de convingere la cel mai înalt nivel, de diplomaţie şi de dorinţa de a urmări interesele românilor şi ale României.

Interesele politice au blocat intrarea României în Schengen. Condiţionarea aderării de MCV, obiectivele oconomice evidente ale Olandei, dar şi decizia de a aştepta ca şi Croaţia să îndeplinească toate criteriile tehnice sunt doar câteva dintre ele. Sper ca următorul pas în Consiliul European să fie cel care îi aşază pe români pe aceeaşi treaptă cu restul cetăţenilor EU. Însă pentru aceasta este nevoie de un efort comun al întregii clase politice din România” – spune Răzvan Popa.

Alte articole:   Accident pe DN11, la Popasul Căprioara
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate