blog-logo

Ziua Mondială de Conştientizare a Abuzului faţă de Vârstnici. Ce doresc seniorii brașoveni

Ziua Mondială de Conştientizare a Abuzului faţă de Vârstnici. Ce doresc seniorii brașoveni

Ziua Mondială de Conştientizare a Abuzului faţă de Vârstnici este marcată în fiecare an la data de 15 iunie. Instituită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 66/127, din 19 decembrie 2011, această zi reprezintă un bun prilej de manifestare în mod deschis împotriva oricăror forme de abuz sau de suferinţă provocate persoanelor vârstnice, notează site-ului oficial al ONU, www.un.org.

Scopul principal al zilei este să atenționeze asupra abuzului fizic, emoțional și financiar împotriva vârstnicilor. Oamenii trebuie să înțeleagă provocările și oportunitățile unei populații îmbătrânite.

În această zi, seniorii și aparținătorii lor, guvernele locale și naționale, mediul academic și sectorul privat se reunesc pentru a descoperi cele mai bune modalități de a reduce incidența violenței împotriva vârstnicilor, de a crește raportatea acestor incidente și de a dezvolta politici în favoarea persoanelor în vârstă.

Alte articole:   Serviciul de Evidență a Persoanelor de la Primăria Brașov permite și accesul pentru persoanele nevaccinate

Din partea Senatului seniorilor (care reunește asociațiile vârstnicilor din Brașov), am primit următorul comunicat de presă.

Solicităm public rezolvarea în regim de urgență a unui act normativ, atât la nivel local cât si guvernamental, care să reglementeze urmatoarele aspecte:

1/ constituirea la nivel de UAT-uri de corpuri ale senatelor seniorilor si a corpurilor voluntariale de prim ajutor de baza pentru cei aflați în nevoie

2/ stabilirea unor facilitati din partea municipalitatilor ptr cei care acordă primul ajutor.

3/ susținerea financiară a centrelor de formare continuau pentru primul ajutor de baza din cadrul asociațiilor de seniori. Condideram o formă mai adecvată sa susții aceste centre de formare, decât sa centralizezi actul si sa mimezi ajutorul.

Alte articole:   Întreruperi programate de curent în Hărman și Toderița

4/ Guvernantă asociativă extinsă prin implicarea structurilor asociative de seniori în rezolvarea problemelor lor.

5/ instituirea săptămânii naționale a seniorilor si a SENIOR METROPOLITAN CITY.

6/ acordarea premiului anual pentru bune practici si inovare.

7/crearea unor zone de comert libere de taxe ptr seniori în vederea realizării de venituri în completare.

8/ susținerea din partea statului pentru a înființa PFA-uri cu suport juridic local pentru seniori.

9/ infiintarea de urgență pe lângă fiecare asociatie de seniori cu un nr de minimum 500 de membri a băncilor de alimente.

10/ crearea unor zone de susținere comercială pentru familiile monoparentale.

11/ crearea unui serviciu centralizat la nivelul UAT.urilor pentru asigurarea mentenanței (apa, gaz, curent) pentru seniori. 12/ crearea unui „hotel” pentru animalele de companie, gratuit, pe perioada în care seniorul este plecat/internat pentru tratamente medicale.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.