blog-logo

Avocatul Poporului, împotriva măsurării temperaturii la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Avocatul Poporului, împotriva măsurării temperaturii la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Avocatul Poporului cere de urgență ca Ministerul Educației să elimine limita de 37,3 °C stabilită anterior drept condiție pentru ca elevii să poată intra în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

 Instituția condusă de Renate Weber a trimis în această dimineață recomandarea la Ministerul Educației, după ce CNCD a constatat că eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie.

Avocatul Poporului anunță, în documentul trimis Ministerului Educației: “apreciem că interzicerea accesului elevilor care depășesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educație, în condiții egale, al elevilor care ar urma să fie excluși de la examenele de evaluare națională și bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare“.

Alte articole:   Educație pentru artizani – Despre bumbac și etape de prelucrare

Potrivit unui document publicat online, Avocatul Poporului a solicitat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării formularea unui punct de vedere referitor la condiţiile în care urmează să se desfăşoare examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, având în vedere faptul că acestea au loc în perioada iunie – iulie, când sunt estimate temperaturi ridicate, aspect care poate conduce la creşterea temperaturii corporale.

De asemenea, pot exista şi alte patologii care pot genera creşterea temperaturii corporale, peste limita stabilită prin ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, explică Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului recomandă eliminarea prevederilor ce interzic accesul elevilor cu temperatură peste 37,3 grade Celsius la examenele naţionale, susţinând că prin această măsură se încalcă dreptul la educaţie în condiţii egale.

Alte articole:   Educație pentru artizani – Despre bumbac și etape de prelucrare

CNCD a stabilit că măsurarea temperaturii poate dezavantaja participanţii a căror temperatură corporală depăşeşte limita impusă prin ordin, iar măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumţii simple, „aceea că toţi participanţii care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecţi de a fi purtători de SARS-CoV-2. Această prezumţie simplă are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen măsurat cu o temperatură corporală peste limită fiind tratat ca şi când ar fi purtător de SARS-CoV-2, deşi nu există o confirmare medicală în acest sens”.

Documentul prin care se cere eliminarea acestei restricții a fost trimisă Ministerului Educației.

Amintim că Evaluarea Națională 2020 începe luni, adică peste 3 zile.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate