blog-logo

Lege adoptată azi: Finanțare UE prin ITI pentru Munții Făgăraș

Lege adoptată azi: Finanțare UE prin ITI pentru Munții Făgăraș

Deputatul PSD de Brașov, Roxana Mînzatu, a depus astăzi și a obtinut vot favorabil în plenul Camerei Deputatilor pentru un amendament prin care, pe langa munţii Apuseni, cum fusese prevazut în lege initial.

Astfel, şi zona Muntilor Făgăraş, dar si zona de nord a Moldovei sa beneficieze de fonduri europene de cateva sute de milioane de euro prin mecanismul ITI – Investitie Teritoriala Integrata.

„Multumesc primarului municipiului Fagaras, Gheorghe Sucaciu, pentru suport! Multumesc si senatorului Lucian Trufin! Am muncit pentru acest obiectiv, am organizat dezbateri si la Brasov si la Botosani in 2019, in mandatul meu de ministru al fondurilor europene, iar azi, in lege, avem un angajament politic ca finantam aceste zone!”, ne-a declarat Roxana Mînzatu

Vedeti amendamentul incepand cu pagina 28 a legii votate azi, care merge la promulgare:
http://www.cdep.ro/comisii/buget/pdf/2020/rs354.pdf

Alte articole:   Angajatorii care acordă 200 de lei în plus angajaților cu salarii minime sunt scutiți de la plata impozitului și a taxelor

Iată amendamentul votat astăzi:

(6) Pentru perioada de programare 2021-2027, ca Program Național Pilot de Descentralizare, se desemnează A.D.R. Centru și A.D.R. Nord-Est, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, pentru zona Munților Apuseni, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus pentru judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului pentru judeţele Sibiu şi Braşov,  ca organisme de implementare a Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI),  după cum urmează:

a) Pentru inițierea Programului Național Pilot de Descentralizare prin dezvoltarea teritorială  integrată ITI,  Secretariatul General al Guvernului și  Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de inițiatori,  împreună cu  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vor demara demersurile legale necesare includerii zonelor ca teritorii în care se aplică ITI  cu finanțare  din fonduri europene 2021-2027, în termen de 15 zile calendaristice de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României.

Alte articole:   Alexandra Crivineanu (PSD): Brașovul este astăzi un oraș lăsat de izbeliște

b) Suma ce va fi alocată pentru  ITI se va calcula procentual, în raport cu suprafața, numărul de localități  și numărul de locuitori  din următoarele judeţe, după cum urmează: pentru ITI Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, judeţele: Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara; pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus: Suceava, Botoşani şi Iaşi; pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului: Sibiu şi Braşov.

c) Agenția de Dezvoltare Regională Centru va asigura managementul  și implementarea pentru Programul  Național  Pilot de Descentralizare pentru ITI Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, inclusiv pentru teritoriile gestionate de  Agențiile de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Vest şi pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului.

Alte articole:   Virgil Popescu: Avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat 

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est a asigura managementul  și implementarea pentru Programul  Național  Pilot de Descentralizare pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus.

d) Ministerul Fondurilor Europene va aloca A.D.R. Centru şi A.D.R. Nord-Est și  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului, sumele necesare pentru asistența tehnică în vederea elaborării strategiei pentru ITI și pregătirea proiectelor.

Autori:

  • Florin-Claudiu ROMAN, deputat PNL
  • Alfred-Robert SIMONIS, deputat PSD
  • Roxana Mînzatu, deputat PSD
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.