blog-logo

Spălatul pe mâini sau cum un gest normal devine celebru

Spălatul pe mâini sau cum un gest normal devine celebru

Poate cel mai auzit, dar si cel mai vazut slogan pe toate canalele media, din ultima perioada a fost: spalati-va pe maini. Atat de mult s-a rostit aceasta propozitie incat fiecare dintre noi am ajuns sa reactionam diferit la ea.

Am avut insa de-a lungul timpului o atitudine diferita fata de spalatul pe maini, fiecare dintre noi. Oricum ar fi, spalatul pe maini a ajuns in vizorul nostru colectiv, devenind, din binecunoscutul sfat dat de mame, un star al momentului.

Dar acum eu, in calitatea mea de mama si doctor, as vrea sa va vorbesc despre importanta spalatului pe maini atunci cand este vorba despre copiii nostri.

Din primele momente de viata, in timpul vietii intrauterine, copiii traiesc intr-un mediu lichid, prefigurand in felul acesta, importanta apei in viata lor. Exista numeroase studii care descriu efectul calamant al zgomotului apei asupra nou-nascutului si sugarului mic.

De aceea, baita zilnica a sugarilor si copiilor mici, mai apoi dusurile de curatenie si igiena cu apa si sapun efectuata zi dupa zi,, le aduce momente de buna dispozitie atat lor cat si noua, parintilor lor. Se creeaza in felul acesta un ritual, in care familia se regaseste.

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea de 4,5 în judeţul Buzău, luni dimineaţa

Fac un apel la memoria mamelor si le rog sa isi aminteasca de cate ori in baie, spaland copiii pe maini, au facut baloane de sapun si s-au bucurat cu ei, de curcubeul luminos din baloanele de sapun aparent transparente. De cate ori mergand la mare cu copiii nostri, nu ne-am bucurat de bucuria lor, la vederea apei nesfarsite, dar si de somnul lor profund si sanatos avand in fundal zgomotul valurilor.

Desi am putea crede ca stramosii nostri nu cunoasteau efectul benefic pentru sanatate al apei, este complet gresit. Civilizatiile antice erau extrem de atente la igiena personala, exemplele cele mai celebre fiind Cleopatra, dar si reginele din Knossos, Grecia, renumite pentru curatenia pielii lor.

Romanii erau cunoscatori renumiti ai beneficiilor bailor termale. Mai tarziu, in Evul Mediu, contrar a ceea ce credem noi, generatiile moderne, oamenii se spalau pe maini inainte si dupa masa, intelegand cat de importanta este igiena mainilor in prevenirea bolilor.

Medicina, la randul ei, are istoria ei personala, legata de igiena mainilor.
Dr. Semmelweis a fost cel care sustinandu-si cercetarile legate de importanta spalatului pe maini in prevenirea infectiilor materno-fetale , a si murit inchis intr-un ospiciu, de catre confratii sai care nu il credeau.

Alte articole:   Lidl va reduce oferta de carne din magazine și ne vrea vegetarieni

Parintele microbiologiei moderne Louis Pasteur a fost glasul care de fapt a repus pe locul binemeritat igiena mainilor, aratand rolul ei in prevenirea si transmiterea imbolnavirilor.

Odata cu venirea verii si cu deschiderea parcurilor copiii vor incepe sa se joace in nisip, se vor da in leagane, vor bate mingea, asa ca noi va trebui sa ii invatam ca nu numai in vreme de pandemie, ne spalam pe maini. Apa si sapunul sunt cele care distrug microbii, de oricare fel ar fi acestia: virusuri, bacterii, fungi, paraziti.

Apa si sapunul sunt prietenii nostri si ei sunt o prelungire a jocului si a distractiei sanatoase. Exista un ritual al spalatului pe maini, al povestii de afara, al rememorarii intalnirilor cu ceilalti mici prieteni, al lacrimilor pentru jucariile pierdute sau chiar schimbate, care este inceput in linistea curgerii apei si a spalatului pe maini.

Alte articole:   Adrian Veștea: Încă 3 proiecte PNRR aprobate pentru judeţul Braşov

Acolo, in casa, in vreme ce ne spalam pe maini in siguranta lucrurilor cunoscute, putem sa plangem si sa radem de intamplarile zilei, si prin ritualul spalarii, sa incepem sa le asezam unde se cuvine.

Nu cred ca ar trebui sa polemizam pe marginea importantei spalatului pe maini ci trebuie sa o consideram parte din viata noastra. Daca vreti, spalatul mainilor este o punte peste timp intre generatia noastra, profund tehnologizata, si stramosii nostrii.

In plus eu, personal am considerat mereu acest moment al spalatului copilului meu, unul al nostru. L-am mai considerat un moment al destinderii complete al bucuriei neconditionate, al unor sunete batrane, reprezentate de curgerea apei care pentru memoria noastra veche, sunt de liniste si de pace.

Asa ca uneori gesturile simple ne ofera mai mult decat o simpla igiena. Bucurati-va de soare, parcuri, plimbari, jocuri cu copiii dvs. Si nu uitati ca apa si sapunul ne sunt mereu prieteni. Prin urmare spalati-va pe maini, aveti grija de voi.

  • Conf. Dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1,spitalul Clinic pentru Copii Brașov
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.