Eclipsă de Lună prin penumbră, vizibilă astăzi din România

Eclipsă de Lună prin penumbră, vizibilă astăzi din România

În această seară vom avea parte de o Eclipsă de Lună prin penumbră. Acest fenomen se produce atunci când satelitul natural al Pământului intră în penumbra planetei noastre. Fenomenul astronomic va putea fi observat şi pe teritoriul României.

Eclipsa de Lună se produce atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate la distanțe relativ asemănătoare, în linie perfectă. Eclipsele lunare se produc întotdeauna atunci când Luna este plină, deci vorbim doar despre această fază lunară.

Eclipsa de lună va fi vizibilă în România după ora 20:00. Fenomenul va putea fi privit cu ochiul liber la ora 22.25, atunci când va atinge maximul, numai în condițiile în care cerul va fi senin.

„Astăzi, 5 iunie, stați cu ochii pe cer de la începutul răsăritului Lunii. Luna se va ridica deasupra orizontului de la ora 20:42. La numai patru minute după răsărit, ea va intra în penumbra planetei noastre și se va produce o eclipsă prin penumbră, acoperire de aproape 50%. Trebuie să aveți un orizont estic liber pentru această eclipsă. Luna se va ridica până la 14° deasupra orizontului la maximul eclipsei, adică la 22:25, ceea ce înseamnă că o sa fie foarte jos. Când vorbim de eclipse prin penumbră, vorbim de o întunecare ușoară a discului lunar, nu se va înroși și nici nu va dispărea parțial sau complet. Luna va ieși din penumbră la ora 00:04”, scrie astro-urseanu.ro.

Tot astăzi, se produce faza de Lună Plină la ora 22:18, aflându-se în partea opusă față de Soare.

Alte articole:   Weekend plin pentru polițiști: șoferi fără permis sau băuți au ieșit pe străzile Brașovului

După eclipsă, puteți identifica cu ajutorul Lunii, stelele din constelația Scorpius. Sub Luna Plină veți avea trei stele una sub cealaltă, care fac parte din „cleștii” scorpionului, iar steaua din stânga lor, foarte roșiatică, este Antares. O stea supergigantă roșie, la sfârșitul vieții.

Foto: facebook.com/astrourseanu

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.