blog-logo

Apar 11 noi tipuri de salarii minime. Angajații, plătiți în funcție de studii

Apar 11 noi tipuri de salarii minime. Angajații, plătiți în funcție de studii

Parlamentul a adoptat miercuri o lege inițiată de 37 de parlamentari de la toate partidele, lege care introduce salariul minim diferențiat pentru angajați, în funcție de pregătirea profesională.

Astfel, un angajat care are studii superioare finalizate și care și-a luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară trebuie să fie plătit cu cel puțin 4.460 de lei brut.

Vor exista 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).

Conform Digi24.ro, în funcție de pregătirea pe care o are angajatul, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei).

Alte articole:   Marian Rasaliu: Românii au nevoie de siguranța locurilor de muncă

Coeficientul pornește de la valoarea de 1, pentru muncitorii necalificați și ajunge până la valoarea 2, pentru cei care au doctorat.

Astfel, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei, cel care are școala profesională sau studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei, în timp ce un angajat care are studii superioare și o diplomă de masterat va ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei.

Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie şi solicită contestarea legii la CCR.

Alte articole:   Întreruperi de curent înt-o localitate din județul Brașov

Legea poate fi consultată AICI.

Distribuie dacă îți place!
  1. Popescu Mihail 6 iunie 2020, 11:46 AM

    O porcarie…o discriminare evidenta si fara utilitate in MINCA ADEVARATA si productiva! E plin de taietori de frunze la caini in ministere si institutii publice,,toti cu doctorat si bine infipti..cu radacini politice si mafiote…care nu stiu nici sa scrie si sa citeasca!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.