blog-logo

Liberalizarea pieței gazelor. Diferențe uriașe între ofertele furnizorilor pentru consumatorii casnici

Liberalizarea pieței gazelor. Diferențe uriașe între ofertele furnizorilor pentru consumatorii casnici

Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă.

Un studiu recent privind preţurile oferite de furnizori pentru noile contracte arată diferenţe de preț enorme între diverşii furnizori de pe piaţă.

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), care a analizat ofertele celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu prețul reglementat pe care acești consumatori îl au în prezent, 8 furnizori nu au publicat oferte, 9 dintre furnizori propun un preț mai mic decât prețul din prezent, 5 mențin prețul și 13 propun un preț mai mare decăt prețul din prezent.

Preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă, a explicat, în context, că Asociaţia a calculat un preţ orientativ al gazelor la nivelul consumatorilor casnici care primesc gaze de la diverşi furnizori, folosind datele publicate în comparatorul de preţ de pe siteul ANRE.

„Acest preţ orientativ ne permite să apreciem discounturile pe care clienţii casnici le pot solicita furnizorului lor de gaze faţă de preţurile actuale”, a declarat Dumitru Chisăliţă.

Scăzând din preţurile ofertate pe site-urile proprii tarifele de distribuţie şi tarifele de transport, aşa cum au fost publicate de furnizori pe site-ul ANRE, a fost obţinut preţul marfă al gazelor naturale şi comisioanele furnizorului, se arată în comunicatul AEI.

Alte articole:   Am luat iarna prin suprindere...

Care sunt ofertele furnizorilor

Din compararea preţului marfă al gazelor şi a comisioanelor furnizorilor, studiul a evidenţiat ‘o diferenţă uriaşă între aceste valori la nivelul diferiţilor furnizori’. Diferenţa între valoarea cea mai mică şi valoare cea mai mare a preţului gazelor achiziţionate este de 2,32 de ori. Potrivit AEI, este „puţin probabil ca într-o piaţă să apară o diferenţă atât de mare care să se datoreze exclusiv tranzacţionării preţului marfă al gazelor”.

Considerând preţul marfă al gazelor naturale şi comisioane la valoarea de 73,31 lei/MWh (al treilea cel mai mic preţ marfă + comisioane din ofertele existente) şi aplicând exact aceleaşi tarife de transport şi distribuţie pe care furnizorii le au publicate pe site-ul ANRE, analiza asociaţiei a obţinut preţul orientativ al gazelor pe care consumatorii reglementaţi ai acestor furnizori l-ar avea ca şi bază de negociere cu furnizorii lor.

Compania ENGIE, care conform rapoartelor ANRE deţine o cotă de piaţă de 52,84% din piaţa reglementată, propune un preţ final ofertat începând cu data de 1 iulie 2020 exprimat de 124,92 lei/MWh, preţul final orientativ care poate fi folosit ca bază de negocierea a preţului gazelor cu furnizorii actuali de gaze (în lei/MWh) fiind de 115,84, diferenţa în procente fiind de -7%.

Compania E.ON Gaz Furnizare, care deţine o cotă de 39,36% din piaţa reglementată, propune un preţ final ofertat de 131,92 lei/MWh, preţul final orientativ care poate fi folosit ca bază de negocierea a preţului gazelor cu furnizorii actuali de gaze fiind de 113,12 lei/MWh, diferenţa în procente fiind de -14%

Alte articole:   Încep reducerile de iarnă. Care sunt recomandările ANPC pentru cumpărători

Conform analizei AEI, cea mai mare diferenţă dintre preţul final ofertat începând cu data de 1 iulie 2020 şi preţ final orientativ care poate fi folosit ca bază de negocierea a preţului gazelor cu furnizorii actuali de gaze este de -38% (furnizorul VEGA 93), iar cea mai mică este de -3% (furnizorii Gaz Vest şi Instant Construct), scrie Agerpres.

„Preţul Corect la Gaze se poate determina doar analizând datele fiecărei categorii omogene de clienţi în parte: cantitatea de gaze care urmează a fi consumată, dinamica zilnică, lunară, semestrială a consumului, posibilităţile de decontare, posibilităţi de substituire a gazelor etc”, precizează sursa citată.

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România. Misiunea asociaţiei este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze şi de energie din ţara noastră.

Guvernul poate interveni pentru limitarea adaosurilor comerciale practicate de furnizorii de gaze naturale

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Niculae Havrileţ, piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului, un nivel istoric, astfel că la ora actuală vorbim de preţuri începând cu 25 de lei pe pieţele adiacente României comparativ cu momentul începerii procesului de liberalizare din 2012, când preţul administrativ era 45 lei pe megawatt.

Alte articole:   Risc de gradul 4 de avalanşe în Munţii Făgăraş

În context, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a arătat, săptămâna trecută, că practica actuală a furnizorilor de gaze naturale de a trimite clienţilor oferte de contracte pentru perioada de după liberalizarea pieţei la un preţ similar cu cel din contractele anterioare este o golănie, în condiţiile în care preţul de achiziţie al gazelor de către furnizori va fi mult mai mic după liberalizare.

Ministrul de resort a susţinut că, în ultimă instanţă, Guvernul poate interveni pentru limitarea adaosurilor comerciale practicate de furnizorii de gaze naturale, pe baza Legii Concurenţei.

Potrivit ANRE, perioada de tranziție va fi 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, iar în această perioadă “clienților casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepția prevederilor privind prețul final reglementat, iar prețul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021”, se precizează în nota de fundamentare a ordinului.

Tabel cu prețul final reglementat actual, prețul final ofertat începând cu data de 1 iulie 2020 și diferența între acestea la consumatorii casnici din România care se găsesc în portofoliul diferiților furnizori, întocmit de incont.stirileprotv.ro.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate