blog-logo

A fi mamă în vreme de pandemie

A fi mamă în vreme de pandemie

E greu sa fii mama, caci nu seamana cu nimic din ceea ce ai invatat, ti s-a explicat, ai citit sau ai urmarit in presa si fime. Este o experienta unica si extrem de personala. Copiii vin la pachet cu nopti nedormite, griji , temeri, boli neasteptate, dar si imense bucurii pe care ni le ofera noua, in zambetele lor.

Si intrucat am trecut printr-o pandemie, lucrurile s-au complicat intr-un fel neasteptat, iar a fi mame ne-a solicitat pe toate in multiple alte feluri decat ne-am fi gandit sau la care ne-am fi asteptat.

De la inceputul pandemiei, atunci cand doar linistea de dimineata, de pe strazile odata aglomerate la ora cand traficul era maxim – caci cu totii alergam cu copiii la scoli, gradinite, licee si crese si claxonam cand cel din fata nu parea sa se grabeasca, dand un ultim sfat inainte de a-si lasa copilul in grija corpului profesoral – ne vorbea despre dimensiunea si realitatea pandemiei si pana acum, cand incet ne reintoarcem la ceva apropiat de normal, a trecut parca un timp mai lung decat doua luni.

Si totusi, in acest timp, in care totul s-a oprit, unii dintre noi au continuat sa lucreze zi de zi, asa incat sa fie bine pentru noi toti. Noi, ceilalti, care am inteles perfect de ce trebuie sa stam acasa, in mod tacit am fost de acord, cel putin pentru o perioada sa fim alaturi de cei care continuam sa lucreze ca si o echipa, umar la umar, unii alaturi de ceilalti.

Alte articole:   Ministrul Cadariu anunță că programul ”Femeia Antreprenor” va fi lansat pe 18 august 

Despre cine vorbesc? Despre mame, copii si despre corpul medical. Pentru cei din corpul medical au fost doua luni in care cei ce odata le fusesera ostili sau indiferenti invatau, ca este important, sa le fie alaturi, caci numai asa, trecea Răul.

Acum descopeream cu totii ca acest corp medical functiona, ca un tot unitar si salva in continuare cu aceeasi demnitate, respect si mai ales cu rigurozitatea si linistea care il caracteriza, vieti.

Ca mama am crezut si voi crede mereu in medici si in corpul medical, caci alaturi de ei am trait miracolul nasterii propriului meu copil, am trait panica si temerile legate de febrele copilului meu, de operatiile si anesteziile lui.

Ei, acesti oameni, intreg corpul medical, nu s-au schimbat in pandemie, nu s-au transformat in eroi, au facut doar ceea ce trebuiau sa faca si ceea ce au invatat sa faca, dar mai ales ceea ce faceau si pana in perioada pandemiei, cu toate greutatile aferente.

Alte articole:   Cîmpeanu: Limba română “este foarte probabil” să fie probă separată, cu gramatică, la Bacalaureat 2027

Ei toti, impreuna, au aparat in continuare sanatatea. Ei sunt cei care asumat au luat decizii uneori aparent lipsite de empatie, dar menite sa apere sanatatea copiilor ce ii aveau si ii au in grija.

Caci lupta lor era si va fi mereu, pentru a apara bunul cel mai de pret al omenirii, Sanatatea. Niciunul dintre cei care ingrijesc copiii nu cred ca poate fi acuzat ca nu isi face cu empatie datoria.

Toate cadele medicale au avut grija de copiii Dvs., au stat langa ei, le-au sters lacrimile, i-au tratat, au ras si s-au bucurat cu copiii Dumneavoastra si ai nostri, ai tuturora, cand au ajuns cu bine, acasa.

Si prin aceasta ne-au dovedit, mai presus de vorbe, cat de umani si empatici sunt. Din pacate. din cate citesc si ascult, constat nu am invatat nimic din aceste luni de suferinta.

Intreg corpul medical va continua sa isi faca datoria si acum, dupa ce totul va fi trecut, exact asa cum si-a facut datoria si atunci cand era in lumina reflectoarelor.

Ceea ce poate ar trebui sa intelegem cu totii este un lucru simplu, ca aceste cadre medicale sunt oameni si nici o clipa nu au incetat sa lupte pentru noi, ceilalti, si faptul ca nu vor fi vocali nu e o dovada de lasitate sau de teama, ci doar o dovada de respect fata de noi.

Alte articole:   Szabo Maria (Celta Academy Brașov), la naționala U15

Asa ca in vreme de pandemie, cu griji de mama, inteleg si respect deciziile care pot duce la BINE si la SANATATE desi imi este uneori greu.

Prin urmare va invit sa invatam, sa construim increderea si respectul in corpul medical. Va mai invit sa va ganditi la toate lucrurile bune pe care ei, cadrele medicale, le-au facut pentru noi toti, in vremuri de restriste, cand noua ne era teama sa iesim iar ei erau cu totii in linia I.

Prin urmare daca mi se ingaduie as dori sa le multumesc lor, cadrelor medicale, in numele celor care le datoreaza totul, adica Sanatatea, pentru fiecare clipa pe care daruindu-ne-o noua au luat-o celor dragi lor, in vreme ce fiecare ora petrecuta alaturi de noi, luptand pentru noi, merita clipirea unui gand curat si bun adresat lor.

Asa ca da, va multumesc voua tuturor celor ce lucrati ca si cadre medicale in spitalele de copii, ca ne-ati fost alaturi si ca in continuare ne sunteti mereu aproape.

Dr. Oana Falup

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.