Când a izbucnit pandemia, erau eroii noștri. Acum am uitat…

Când a izbucnit pandemia, erau eroii noștri. Acum am uitat…

Am pierdut o primavără frumoasă. Pandemia care a cuprins România a fost una de frică la început. Cu toții, cei conștienți, eram speriați. Nu are rost să zăbovim la cei care bat câmpii cu alifiile care ne protejează împotriva 5G sau că statul ne microcipează. Dar se pare că uităm prea lesne că în prima linie au fost medicii. Ăia „șpăgari”, care și-au lăsat familiile, au plecat pe front și s-au întors apoi acasă, din spitalele cu infectați, cu inima cât un purice, de teamă să nu-și îmbolnăvească proprii copii, părinți sau bunici.

Tragem speranța că ce a fost mai rău a trecut. Memoria colectivă însă este scurtă, iar atacurile la adresa medicilor au revenit. În speță, la Brașov avem petiții online și comentarii malițioase sau jignitoare la adresa celor de la Spitalul de Copii.

Ce trebuie precizat? Că timp de trei luni, când epidemia a explodat și în România, niciun cadru medical de la Spitalul de Copii din Brașov nu s-a infectat. Niciun pacient infectat. Mai mult, niciun copil NU A MURIT, de covid sau din alte motive. Și avem micuți bolnavi cronic sau chiar cu cancer, știut fiind că persoanele cu această boală sunt predispuse la un sfârșit rapid.

De unde scandalul? Probabil din necunoașterea subiectului, pentru mulți dintre cei care au comentat pe site-urile de socializare. „Nu sunt lăsate mămicile să se interneze cu copiii minori, e un abuz, e o nenorocire”, cam acesta e mesajul lansat public.

De fapt, este vorba despre cei care sunt internați la izolator. Ce este izolatorul? Un spațiu creat de conducerea spitalului încă de la începutul izbucnirii pandemiei în România, cu o capacitate de 15 paturi. Că măsura a fost excepțional de bună o dovedesc rezultatele și faptul că Ministerul Sănătății a instituit ca regulă generală înființarea de izolatoare în spitale.

Aici sunt internați pentru o scurtă perioadă pacienții care vin la spital. Este vorba despre intervalul de timp dintre luarea probelor și venirea rezultatelor în privința infectării cu coronavirus a pacienților, dar și a mamelor.

Apoi, în rezerve nu au voie mai mult de doi pacienți, la o distanță de 2 metri. Recomandarea specialiștilor este de a avea un singur pacient într-o rezervă… Asta ca să nu spunem că o mămică, de exemplu, dorea să se interneze cu copilașul de 17 ani…

Nu s-a pus problema interzicerii internării mamelor alături de copii. De la momentul declanșării oficiale a epidemiei în România, la Spitalul de Copii din Brașov au fost 580 de copii internați, însoțiți de 300 de mame.

Alte articole:   VIDEO Ce le-a spus ministrul Mediului braşovenilor veniţi la poarta depozitului ecologic despre mirosul insuportabil

Oare ce atacuri ar fi fost la adresa medicilor dacă ar fi lăsat în spital să intre pacienți infectați sau mame infectate? Să îi jignim pe medici pentru că sunt mai responsabili decât unii dintre noi nu este soluția problemelor în caz de pandemie. Se pare că trecem foarte ușor de la catalogări de gen șpăgar la erou și acum la alte invective.

Înainte de a vă prezenta mâhnirile medicilor care luptă zilnic pentru salvarea și vindecarea copiilor, mai trebuie să remarcăm câteva lucruri: condițiile de cazare sunt la nivel european, în ultimii ani s-a adus aparatură medicală de înalt nivel, mâncare este bună, chiar și la nivelul a 10 lei/zi/pacient. (Poate că în acest ultim caz ar trebui făcută o petiție online, să se mărească suma alocată pentru hrana pacienților…).

Apoi, trebuie ca lumea să știe foarte clar că nu se fac vaccinări ale minorilor fără consimțământul părinților. Mai mult, opinia publică trebuie să mai știe și faptul că Spitalul de Copii nici nu are vaccinuri, pentru că acestea sunt administrate de către medicii de familie…

Dr. Maria Mitrică, medic șef secție Pediatrie 2: „Suntem zilnic aici pentru că iubim copiii. Suntem medici de o viață și am salvat mii de copii”

„Vrem să transmitem mamelor că suntem aici să salvăm copii și să facem tot ce e posibil să le suplinim. Mulți poate nu știu, dar de multe ori suntem sunate de mămici și ne întrerupem din activitatea curentă și mergem să filmăm copiii și transmitem imaginile pe whatsapp să îi vadă că sunt bine, să vorbească cu ei. În perioada situației de urgență am făcut mereu drumuri să le aducem pachete copiilor, că nu puteau fi vizitați. Apoi, să nu uităm ce pericole au fost la început, când nu existau suficiente teste. Hotărârile s-au luat pe etape. Prezența noastră a făcut să nu avem niciun deces, indiferent de motiv, și să știți că au fost cazuri foarte complexe, care nu au putut beneficia de investigații de finețe, pentru că nu se putea face transportul pacienților. Vrem ca lumea să știe că noi suntem zilnic aici pentru că iubim copiii. Joi, a venit un copil suspect de leucemie. A venit de acasă dr. Anca Ilea (medic de laborator – n.a.), a luat probe copilului și mamei și s-a dus cu mașina personală la Spitalul Județean să vină cu rezultatele privind infecția cât mai rapid, astfel încât copilul să poată fi internat pe secție și să se înceapă tratamentul specific de urgență. Suntem medici de o viață și am salvat mii de copii. În condițiile foarte grele în care lucrăm acum, pe perioada epidemiei, noi ne continuăm la fel de conștiincios munca”.

Alte articole:   Crimă la stână. Tânăr ucis pentru o găleată cu apă. O fetiţă a rămas orfană

Dr. Luciana Petrescu: „Nu ne jucăm cu viața copiilor! Un exemplu – mămică venită la noi, pozitivă, copilul de 2 ani negativ…”

„Înțelegem relația mamă – copil. Și noi vrem ca mămicile să fie lângă copii internați, dar lumea trebuie să înțeleagă faptul că suntem într-o situație de excepție. Spitalul poate pune la dispoziția mamelor 80 de paturi, pe secții, dar izolatorul este organizat pentru testarea copilului real time PCR. Dacă internăm mamele, și ele trebuie testate, ceea ce duce la încetinirea timpului de obținere a rezultatelor. Apoi, testele se realizează și se așteaptă cu personal speecializat, special echipat, în ture, astfel încât copiii sau mămicile depistați pozitiv să nu ajungă pe secții să infecteze și alte persoane. Oare era mai bine sa avem astfel de probleme? Poate că lumea va înțelege mai bine dacă dăm un exemplu, că nu ne jucăm cu viața copiilor noștri: joi, un copil de doi ani a venit cu mama la spital. Mămica a fost confirmată pozitiv la COVID 19, copilul negativ. Evident, mămica a fost transferată la unitățile medicale care preiau cazurile de infecții cu coronavirus, iar micuțul a rămas la noi, singur, izolat, timp de 6 zile, urmând să fie retestat, dar bineînțeles că beneficiază de îngrijirea medicală de specialitate necesară. Cât despre surprizele pregătite copiilor de 1 Iunie, anul acesta nu vor fi ca anii pecedenți: vor primi cadouri obiecte de igienă personală, iar cel mai important lucru cred că este să păstrăm încrederea între oameni”.

Conf. Dr. Oana Falup, medic sef Pediatrie 1: „Nu spun că suntem perfecți și că suntem dumnezei, dar ar trebui să repunem la locul lor valorile”.

„Siguranța copiilor încredințați este pe primul loc. S-au întors acasă toți, sănătoși. S-a vorbit de petiția mamelor. Munca și truda personalului nu se vede, dar repet, acum copiii veniți la noi sunt acasă sănătoși. Toate orele dedicate cu multă dragoste nu merită să fie umbrite de ce se spune pe social media. Corpul medical și-a făcut datoria. Rezultatul este păstrarea bunului cel mai de preț – sănătatea. Niciun copil nu a fost lăsat de izbeliște. Spre exemplu, avem un copil internat, bolnav cronic, din alt județ, fără mămică. Acum are 15 mame, pentru că fiecare dintre noi îl vedem, avem grijă să nu îi lipsească nimic. Lumea ar fi bine să își aducă aminte de începutul pandemiei. Și lumea era speriată, și noi eram, dar nu am dezertat, am stat în linia I. Vă dați seama cum vine lumea la muncă, după acele mesaje negative? Medici care intră în săli de operație… Dar noi ne face treaba 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Presiunea aceasta nu ne face bine, să stăm să ne ocupăm de dezmințiri. Această terorizare externă face rău, până la urmă, copiilor, nu doar nouă. Este foarte ușor după război să judecei ce a fost rău și ce a fost bine. Noi suntem mândri de spitalul nostru, unul dintre cele mai bune spitale pentru copii din țară. Mai mult, în momente critice, mulți s-au inspirat de la noi pentru măsurile luate, cum e Sibiul sau Bucureștiul. Nu spun că suntem perfecți și că suntem dumnezei, dar după 30 de ani de la revoluție, acum, când toată lumea a avut nevoie de doctori, ar trebui să repunem la locul lor valorile. Scria frumos cineva pe Facebook: un doctor nu poate fi înlocuit cu un fotbalist plătit cu milioane de dolari”.

Alte articole:   Mînzatu: Accesul la tehnologie al elevilor vulnerabili este crucial pentru a asigura acces egal la educație

Dr. Vodă Daniela, medic sef Pediatrie 3: „Am făcut consultații prin telemedicină și au fost copii care astfel nu s-au mai internat, pentru a evita orice risc”

„În această perioadă, bolile hemato-oncologice pediatrice nu au stat pe loc. Trei copii au fost tratați și diagnosticați. Cu mari emoții, internați cu mame, pentru că necesită o perioadă prelungită de tratament. Am luat măsuri din timp, pentru că dacă erau pozitive mamele, riscul era foarte mare pentru copii. Am trimis probele la București sau în alte centre. Au fost făcute eforturi incredibile de către întreg personalul. Apoi, avem în evidență mulți bolnavi cronici, am făcut consultații prin telemedicină și au fost copii care astfel nu s-au mai internat, pentru a evita orice risc de infecție. Lumea trebuie să știe că au fost făcute internările cu discernământ”.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. Eu zic că aveți dreptate, ar trebui să respecăm doctorii pediatrii de la spiatal.
  Dar avem, am un mare dar, nu este normal să plătim în continuare cazarea mămicilor, nu este normal ca doctorii si asistentele să mai primească, in continuare pe unii și alții în față…că așa au rămas obiceiurile proaste.
  Și , cel mai important lucru, este ecograf în weend/? și după ora 16/? că acum juma de an nu era, esti trimis la medicul de familie, care nu e…sau la particular, eventual tot la doctorii spitalului, vezi Mitrică si alti profesionisti.
  Dar, oare de ce se știe, pe ascuns și nu că trebuie dată mită la operații și alte intervenții, încă, din nou??
  oare nu vă săturați, oare nu aveți frică de Dumneazeu ? nu ați jurat ceva/? pt ce?? doar pt bani și averi nemâsurate, nici nu știți cât mai aveți și oamenii abia se descurcă..la salarii imense pe care le aveți.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.