BAC 2020. Cum se echivalează probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale

BAC 2020. Cum se echivalează probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale

Procedura prin care sunt echivalate cu mediile din timpul liceului probele orale de la Bacalaureat 2020, numite oficial probe de competențe, a fost publicată joi, în Monitorul Oficial.

Noutatea este că elevii care nu au făcut disciplina TIC în liceu trebuie să dea proba de competențe digitale după o procedură a CNEE din 2019, potrivit edupedu.ro.

La celelalte materii – proba orală la română și proba orală la limbă străină, precum și pentru ceilalți elevi care au studiat în clasele a IX-a și a X-a disciplina TIC, media aritmetică a mediilor anuale se echivalează cu nivelurile de utilizare.

„Candidații la examenul de bacalaureat național 2020 care nu au studiat disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente susțin proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) în baza procedurii Centrului Național de Evaluare și Examinare nr. 177/2019 pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale (proba D) – examenul de bacalaureat național 2019”, se arată în ordinul 4341 din 27 mai 2020.

Documentul nu stabilește și când anume vor susține acești candidați proba de competențe digitale.

Pentru cei care au făcut TIC, competențele digitale sunt echivalate cu media aritmetică a mediilor anuale la materia TIC din clasele a IX-a și a X-a.

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă

Alte articole:   Școlile ar putea rămâne închise și la toamnă. Guvernul ia în calcul varianta cursurilor online

Potrivit ordinului, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul de Bacalaureat 2020 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.

Prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă în clasele IX-XII, candidaților la examenul de bacalaureat național 2020 li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

 • cei cu media între 5 și 6,99 sunt ”utilizatori medii”
 • mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ ”utilizator avansat”
 • mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”

Media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C la examenul de bacalaureat național 2020 se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Evaluarea nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională se face după următorul model:

 • nivel A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5.99
 • nivel A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6.99
 • nivel B1- pentru media cuprinsă între 7 -8.49
 • nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10.
Alte articole:   Weekend plin pentru polițiști: șoferi fără permis sau băuți au ieșit pe străzile Brașovului

Evaluarea competențelor digitale

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul de bacalaureat național 2020 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Acesta se acordă conform următoarei grile:

 • nivelul ”utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
 • nivelul ”utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
 • nivelul ”utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
 • nivelul ”utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10.

Înscrierea candidaților se va face în intervalul 3-10 iunie 2020, iar echivalarea și reecunoașterea competențelor lingvistice și digitale este programată petnru 11-17 iunie 2020.

Foto: arhiva/gandul.ro

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.