blog-logo

Primăria Brașov a primit avizul ANRE pentru o investiție guvernamentală la sistemul de termoficare

Primăria Brașov a primit avizul ANRE pentru o investiție guvernamentală la sistemul de termoficare

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2019, Guvernul României a aprobat Programul multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor. Beneficiarii Programului Termoficare sunt unităţile administrativ-teritoriale.

Acest Program vine să susţină financiar necesitatea stringentă de realizare a investiţiilor în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică în scopul implementării unor sisteme eficiente şi viabile de alimentare cu energie termică a localităţii, al valorificării potenţialului cogenerării de înaltă eficienţă, al utilizării surselor regenerabile de energie, precum şi al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

În cadrul acestui Program, ANRE verifică documentaţia tehnică a proiectelor întocmite de unităţile administrativ-teritoriale şi emite, în condiţiile stabilite prin regulament aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, un aviz tehnic privind eficienţa energetică care include economia de energie şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră estimate a fi obţinute prin implementarea proiectelor.

Alte articole:   Aplicația RO-Alert a fost actualizată. Mai multe tipuri de alerte și informații utile

Pentru proiectele începute în temeiul HG nr. 462/2006, ANRE emite avize cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră estimate a fi obţinute prin implementarea proiectelor. Până în prezent, au fost emise un număr de 35 de avize (dintre care 31 de avize în anul 2020), printre care şi pentru Primăria Braşov.

Valoarea totală a  investiţiilor este de 194.200.176 lei, o economie totală de energie estimată de 6.046,08 tep/an (tonă echivalent petrol/an) şi o reducere totală estimată a emisiilor de gaze cu efect de seră de 15.269,83 t ech. CO2/an. 

Pentru ce a primit aviz Braşovul

Viceprimarul Costel Mihai a precizat, la solicitarea newsbv.ro, că în urma acestei investiţii se va face o reducere de 868,22 t ech. CO2/an. 

„În acest moment, pompele folosite sunt unele foarte învechite atât din punct de vedere al tehnologic, cât și al impactului asupra sistemului de termoficare. Actualele pompe sunt rusești, care funcționează la foc continuu, generând pierderi și, de multe ori, apar defecțiuni în rețea la momentul pornirii. Când sunt activate, pornesc cu o presiune foartea mare și produc efectul de berbec. Pompele noi pornesc și funcționează doar cât este necesar. Valoarea investiţiei, fără TVA, este de 1.095.291,77 de lei, termenul de punere în funcţiune este de 2 luni, recuperarea investiţiei se realizează în 33 de luni, cu menţiunea că durata de viaţă a echipamentelor din cadrul proiectului, care conduc la creşterea eficienţei energetice, este de 10 ani”, ne-a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Din punct de vedere tehnic, prin completarea instalaţiei de pompare cu un convertizor de frecvenţă, sistemul de pompare a agentului termic devine foarte flexibil, realizându-se corelarea între turaţia pompei (implicit consumul de energie electrică) şi necesarul de pompaj în sistemul de termoficare.

Alte articole:   Peste 2.600 de cetățeni au obținut cazierul judiciar, online, în primele 6 ore

Practic, se obţine o economie de energie electrică cuprinsă între 30 şi 50% din consumul efectuat în lipsa convertizorului de frecvenţă. Adică vorbim de o economie de peste 475.000 de lei/an.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.