blog-logo

Cui servește criza provocată de pandemia COVID 19

Cui servește criza provocată de pandemia COVID 19

De la începutul lunii martie am încercat să navigăm pe valul de modificări legislative care s-a abătut asupra economiei noastre și așa afectată de desele schimbări de macaz pe care le propun leguitorii noștri.

Am studiat existența unui tipar în acordarea măsurilor de sprijin economic și am ajuns la o concluzie: au fost date pe repede-înainte, să le dăm la toți, să nu zică cineva că n-a primit, să fie cât de cât bine, ca să nu fie rău. Și dacă se poate, să mai ajutăm și rău-platinicii, că dau bani la partid.

Pandemia a afectat, fără doar și poate, economia la nivel mondial, anumite ramuri fiind efectiv șterse de pe fața Pământului. Exemplele cele mai potrivite vin din industria turismului, afacere care a dispărut în această perioadă, cu perspective minime de recuperare completă în perioada care va urma.

Totuși, în jurul nucleului de firme care au fost afectate de pandemie, gravitează și câteva particule cenușii, oportuniștii, cei care au făcut profit în această criză dar au preferat să aplice pentru toate măsurile de sprijin acordate de stat.

Alte articole:   Un braşovean acuză că fiica sa, de 14 ani, a fost violată vara trecută la Costineşti, iar dosarul a fost clasat de procurori

În rândul oportuniștilor sunt firmele care au suspendat fictiv contractele de muncă și au lucrat cu obloanele închise, firmele care au preferat să amâne plata impozitelor deja scadente înainte de instituirea stării de urgență, patronii care și-au trimis nevestele angajate fictiv (ca să „le meargă cartea de muncă”) în concediu platit pentru îngrijirea copiilor și mulți alții.

Chiar ieri am citit un interviu dat de patronul unei mari firme producătoare și vânzătoare de mobilier pentru o publicație de business, care ne povestea despre cum și-a cârpit afacerea pe timp de criză folosindu-se de măsurile de șomaj tehnic plătit de stat și suspendând contractele de muncă ale tuturor angajaților. Teoretic nimic greșit până în acest punct, doar că la paragraful următor declara că a fost de bun augur pauza pe care au luat-o vânzările și montajul, pentru că a putut folosi mai mulți oameni la producție și s-a lucrat în 2 ture, ocazie cu care a mai ajuns la zi cu comenzile.

Alte articole:   UE ia în calcul crearea unei diplome universitare europene, recunoscută automat în toate ţările membre

Culmea, nici el și nici redactorii publicației respective nu și-au dat seama ce gogoașă scot pe piață, el că n-avea cum să lucreze în producție din moment ce toți salariații erau în șomaj tehnic iar ziariștii că au publicat fără să găndească dezvăluirile lui domn-patron. Păcat că cei de la ITM nu citesc publicații de business …

Constat cu stupoare că ultima ordonanță prin care Guvernul vrea să susțină mediul de afaceri nu conține nicio măsură de acordare a vreunei bonificații pentru firmele care vor să își plătească la timp taxele. În schimb, se dă amnistie fiscală pentru toți cei care aveau datorii scadente înainte de 31 martie 2020, zero dobânzi și penalități dacă plătesc taxele până în 15 decembrie 2020.

La 31 martie 2020 erau deja scadente datoriile acumulate în perioada ianuarie 2019 – februarie 2020, pentru că cea dinainte de anul 2019 a fost afectată de o altă aministie acordată anul trecut pentru dobânzile și penalitățile până la decembrie 2018. Deci nu erau scadente datoriile acumulate datorită pandemiei, care a cam început să-și arate colții de la 1 martie.

Alte articole:   Aproape jumătate din delegația României la JO de la Beijing sunt studenți sau absolvenți ai Universității Transilvania

Ce înseamnă aceste scutiri succesive de la plata dobânzilor și accesoriilor ? Că facem afaceri pe banii statului, fără dobândă, că nu declarăm și nu plătim anumite impozite cu gândul că va mai veni o amnistie și le vom declara atunci. Avantajați de această măsură nu sunt antreprenorii onești ci datornicii și hoții.

Mă întreb când se vor face legi în România cu capul și nu din interes sau din prostie. Știu că este o întrebare retorică, dar aștept, poate coboară Mântuitorul de pe cruce și-l numește cineva prim-ministru sau, măcar, ministru al Finanțelor Publice.

  • Sorin Bâscă,
  • expert contabil
Distribuie dacă îți place!
  1. O mizerie de articol , l-am citit pana la jumate , e tipic ipostazei celui prins cu un bradulet si aratat ca fiind defrisatorul devorator .
    Inca o data constatam talent , intr-o industrie falita economic de minciuna , lacomie si dragoste de frate-familicid .

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate