blog-logo

De la 1 iunie se va plăti contribuție de sănătate pentru contractele de muncă suspendate

De la 1 iunie se va plăti contribuție de sănătate pentru contractele de muncă suspendate

Ordinanța de urgență 69/2020, pe lângă anumite măsuri menite a dinamiza mediul de afaceri și a asigura creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor, introduce 2 prevederi cel putin controversate.

Prima este legată de scutirea de dobânzi și penalități de întârziere pentru cei care au datorii la taxe și impozite cu scadența înainte de 31 martie 2020 și o voi prezenta în alt articol.

A doua măsură, din punctul meu de vedere cel puțin controversată, este introducerea de la 1 iunie a obligativității angajatorului de a plăti contribuție de sănătate raportată la salariul minim pe economie pentru toate contractele suspendate.

Cu alte cuvinte, ai, n-ai treabă, datorezi sănătate pentru angajați

Iată ce spune legea:

„f^1) persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora și care potrivit legii datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele fizice care desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege, pe perioada suspendării din funcție a acestora, în condițiile legii (…)
Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate pentru persoanele fizice prevăzute la art. 153 alin. (1) lit. f^1) pe perioada suspendării din funcție a acestora, în condițiile legii

Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 153 alin. (1) lit. f^1), pe perioada suspendării din funcție a acestora, în condițiile legii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția.”.

În urma citirii textului legislativ am rămas perplex. Și mă deranjează foarte tare două aspecte: primul, cum mama naibii să dai o astfel de hotarâre prin Ordonanță de urgență, fără să consulți niciun sindicat, organizații patronale, fără să faci un studiu de impact, mai ales că la 30 aprilie erau în România peste 700.000 de contracte de muncă suspendate, cam 10% din populația activă ?

Realizați ce se va întâmpla cu acei angajați dacă patronii care le-au suspendat aceste contracte vor fi nevoiți să plătească 223 de lei pe lună pentru fiecare, nu ? Concediere și șomaj, dar nu din cel tehnic, din cel cu preaviz și ochii la usă.

Al doilea aspect enervant este că nu s-a sesizat nimeni până acum. Niciun patronat, nicio organizație sindicală, nimeni, nici măcar cele 4 mari firme de consultanță internaționale nu au scos vreun sunet pe acest subiect. Am citit ieri un material făcut de una dintre cele 4 mari, care au trecut această prevedere la „și altele”.

Chiar nu vede nimeni elefantul care se ascunde în cireș ?

Suspendarea contractelor de muncă nu înseamnă doar șomaj tehnic și concediu fără plată. Tot suspendate sunt contractele de muncă ale celor care sunt în concediu medical, concediu de creștere a copilului sau în concediu de formare profesională.

Vă dați seama, ce înseamnă pentru o firmă mică să fie nevoită să plăteacă asigurare de sănătate pentru o mamă care stă acasă doi ani ? Asta după ce a plătit toate contribuțiile și pentru concediul ei medical, bani pe care și-i recuperează de la stat cam când s-ar întoarce mama respectivă din concediu, adică după 2 ani.

Perversitatea legii este următoarea: așa cum poate naște șomaj fără bani pentru cei cu salarii mici, la fel poate genera economii pentru cei cu salarii mari aflați în șomaj tehnic, pentru că și ei vor plăti contribuția de sănătate tot la salariul minim pe economie. Adică o persoană care are salariu de 10000 lei brut pe lună și va fi în șomaj tehnic, în loc să dea 750 lei la sănătate în fiecare luna va da 223 lei, adică 10% nu din indemnizația lui de șomaj tehnic ci din salariul minim.

Cam cât de prost să fii să scrii o astfel de lege ?

  • Sorin Bâscă
  • expert contabil
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.