Câți brașoveni vor fi testați pentru a vedea gradul de imunizare

Câți brașoveni vor fi testați pentru a vedea gradul de imunizare

Ministerul Sănătății a anunțat că aproximativ 30.000 de români vor fi testați pentru a vedea gradul de imunizare, însă testarea se va face după depăşirea maximului epidemiei.

Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Monidală a Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat luni, la Digi24, că oamenii vor fi selectați aleatoriu, din fiecare regiune a țării și pe nouă grupe de vârstă, din rândul persoanelor care se vor prezenta pentru diverse alte analize sau controale de sănătate la clinici, spitale, ambulatorii.

„Modul în care se selectează cei care vor participa la această testare este cel aleatoriu. Se vor alege persoane aparținând unor categorii de vârstă, din 10 în 10 ani. Sunt persoane care se vor prezenta în diverse spitale, în ambulatorii de specialitate, camere de gardă, pentru efectuarea de analize pentru orice fel de afecțiune sau pentru o verificare a stării de sănătate pur și simplu, și de la ele se va recolta, pe baza unui consimțământ informat și semnat, o cantitate de ser”, a detaliat Alexandru Rafila la Digi24.

Câte persoane vor fi testate în fiecare județ

Rafila a precizat că vor fi teste făcute pe ser prelevat de la persoane în mod aleatoriu, din toată țara.

Pentru aceasta, se va ține cont de cele opt regiuni de dezvoltare ale României, inclusiv Bucureștiul, de grupele de vârste recomandate de OMS (nouă grupe, din zece în zece ani: 0-9 ani, 10-19 ani, 20-29 de ani etc), de sexul subiecților și de mediile de proveniență (rural/urban).

„O să avem un eșantion mediu de circa 700 de persoane din fiecare județ, din cele 9 grupe de vârstă, dacă luăm un județ mediu, ca populație, cu 450.000 de locuitori”, a menționat Rafila.

Oamenilor li se va prezenta un chestionar, vor fi întrebați dacă vor să participe la studiu și li se va cere consimțământul. Asta se va întâmpla în momentul în care ei vor veni oricum să-și facă alte analize. În niciun caz nu vor fi chemați, convocați undeva special pentru aceasta, a subliniat Alexandru Rafila.

Alte articole:   Au furat cu căruța peste 550 kg de fier de la o societate comercială din Făgăraș

Rezultatul va fi anunțat și pacientului

Alexandru Rafila a explicat că studiul se face pe baza unor teste care au o precizie foarte mare, de peste 99 la sută, erorile sunt minime, iar rezultul va fi comunicat și pacientului.

„După ce se vor colecta aceste seruri, probele vor primi un cod de bare și probabil se vor congela, vor fi transportate la București, la Institutul Național de Sănătate Publică, unde serul respectiv va fi testat  pe platforme automatizate de mare capacitate și cu cele mai bune kituri disponibile la momentul de față. Este o procedură care trebuie organizată de Ministerul Sănătății, a spus Alexandru Rafila.

El a subliniat că rezultatul analizei va fi anunțat și pacientului, probabil la o adresă de mail pe care o va indica în chestionar, și toate rezultatele vor fi adunate într-o bază de date electronică. Din analizarea statistică a acestora, specialiștii vor trage apoi concluziile.

Rezultatele studiului de seroprevalență vor fi luate în considerare de către organismele naționale și internaționale în momentul în care studiul va fi finalizat.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.