Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu este bine să faceți în această zi

Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu este bine să faceți în această zi

Biserica Ortodoxa și Biserica Catolică îi prăznuieşte pe 21 mai, pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, ca protectori ai credinţei creştine, slăviţi de creştinătate la fel cum sunt serbați Apostolii.

Sfântul Constantin a fost fiul împaratului Constantius Chlorus și al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia). După moartea tatălui său din 304, a fost proclamat împarat. Intra în conflict cu Maxențiu, fiul împaratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcția pe care el o deținea.

În ajunul luptei cu păgânul Maxenţiu, suveranului Constantin i s-a arătat pe cer, în plină zi, semnul Crucii, ca simbol al biruinţei : “Întru acest semn vei învinge”. Totodată, Sfânta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Iisus a fost răstignit.

Alte articole:   Mesaj către alegătorii de stânga, pentru cei care au o latură socială și care au dat dovadă de bunătate și respect

Datorită Sfinților Constantin și Elena creștinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise și duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena aduce o serie de obiceiuri și superstiții.

  • În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.
  • În această zi, este interzis să se muncească la câmp pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului;
  • Ziua de 21 mai (Sfinții Constantin și Elena) este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.
  • Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.
  • De asemenea, podgorenii trebuie să respectă ziua de Constantin Graur. Se spune că dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii.
  • De Sfinții Constantin și Elena femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.
  • În ziua praznicului nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie. Tradiția spune că, în caz contrar, toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.
  • Tot astăzi, nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporul casei, și nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede că în familie vor fi necazuri tot anul.
  • Oamenii de la sate trebuie să țină sărbătoarea, pentru ca puii din gospodărie sa nu fie mâncați de ulii.
Alte articole:   Programări online pentru depunerea documentelor la SPCLEP Făgăraș

Potrivit Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor (DJCEP) Braşov, 46.177 de braşoveni îşi sărbătoresc ziua onomastică.

Cu prilejul acestei sărbători creștine, urăm La Mulți Ani, tuturor celor care poartă aceste nume!

Foto: Icoană pe sticlă, Sfinții împărați Constantin și Elena, artist plastic Carmina Dan

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate