Apple și Google au lansat o tehnologie prin care poți fi notificat dacă ai fost expus la coronavirus

Apple și Google au lansat o tehnologie prin care poți fi notificat dacă ai fost expus la coronavirus

Apple și Google au anunțat miercuri lansarea unei tehnologii prin care poți fi notificat pe telefonul mobil dacă ai fost în apropiere ori în contact cu persoane confirmate pozitiv cu boala COVID-19, păstrând confidențialitatea datelor.

Autorităţile din 23 de ţări de pe cinci continente au solicitat accesul la tehnologia de urmărire a contactelor oferită de Apple şi Google, divizie a grupului Alphabet, au anunţat miercuri cele două companii, care au inaugurat versiunea iniţială a sistemului, informează Reuters.

Dar autoritățile vor trebui să oprească solicitarea numărului de telefon al utilizatorilor ca urmare a regulilor impuse de companii, una din restricțiile care a încurcat eforturile guvernelor de a se lupta cu noul coronavirus care s-au plâns că cele două companii prioritizează confidențialitatea utilizatorilor în fața utilității tehnologiei.

Apple și Google afirmă că multiple state americane și 22 de țări au cerut acces la tehnologia lor, dar este neclar câte vor sfârși prin a realiza aplicații mobile care folosesc tehnologia.

Alte articole:   Mesaj către alegătorii de stânga, pentru cei care au o latură socială și care au dat dovadă de bunătate și respect

Folosirea tehnologiei pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact cu un purtător al virusului pentru a facilita testarea mai rapidă este văzută drept o soluție pentru stoparea apariției de noi focare. Ar putea ajuta autoritățile în a identifica mult mai multe persoane suspecte decât prin formarea unui cerc de suspecți pe baza amintirilor unui pacient.

Unele guverne susțin că aplicațiile ar fi mult mai utile dacă ar avea acces la locația utilizatorilor pentru a identifica focarele de răspândire ale virusului și a notifica pentru cei intrați în contact prin apeluri sau mesaje decât printr-o notificare generică.

Apple și Google au interzis autorităților să folosească tehnologia pentru a colecta date GPS privind locația sau pentru a cere utilizatorilor să introducă date personale.

Alte articole:   Grav accident rutier între Brașov și Târgu Secuiesc. Trei persoane și-au pierdut viața

Apple și Google au arătat că sistemul lor utilizează cu mai multă siguranță conexiunile Bluetooth dintre dispozitive pentru a conecta utilizatorii care se află într-o proximitate fizică timp de cel puțin cinci minute.

Cum funcționează noua tehnologie?

Soluția folosește tehnologia Bluetooth pentru a transmite de la un telefon la altul un cod de numere prin care are loc practic urmărirea contactelor, potrivit hotnews.ro.

În privința protecției datelor personale, Apple și Google spun că:

  • Fiecare utilizator va putea decide dacă să opteze sau nu la notificările de expunere;
  • Sistemul nu colectează și nu utilizează locația de pe dispozitiv și nu împărtășește identitatea utilizatorilor telefoanelor mobile către alți utilizatori, indiferent că folosesc telefoane bazate pe sistemul de operare Android al Google ori iOS al Apple.
  • În plus, dacă o persoană este diagnosticată cu COVID-19, este decizia acesteia dacă va vrea sau nu să raporteze sau nu asta în aplicația de sănătate publică.

Dacă acea persoană a raportat în aplicația de sănătate publică faptul că este infectată de COVID-19, cei care au instalată soluția vor fi notificați că au intrat în contact cu o astfel de persoană pentru a lua măsurile de protecție.

Alte articole:   Primăria Făgăraș cere CNAIR să amenajeze giratoriu în intersecția unde un motociclist s-a izbit de un TIR

Cei doi giganți IT au dat asigurări că sistemul va fi folosit doar pentru urmărirea contactelor de către agențiile publice de sănătate pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19 și că imediat ce nu va mai fi nevoie de acest sistem va fi dezactivat.

Foto: bbc.com

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate