blog-logo

Începe restaurarea Cetății Făgăraș. Monumentul istoric și Muzeul Țării Făgărașului rămân deschise turiștilor

Începe restaurarea Cetății Făgăraș. Monumentul istoric și Muzeul Țării Făgărașului rămân deschise turiștilor

Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România demarează, astăzi. Echipa Primăriei Făgăraș, condusă de primarul Gheorghe Sucaciu și Florina Micu – managerul proiectului, a predat amplasamentul constructorilor asociați: Troia Premium Construct și Pro Construct.

Investiția pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Țara Făgărașului are valoarea de 29.106.349,95 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.369.616 lei. Firmele au la dispoziție 2 ani pentru finalizarea lucrărilor.

Este o zi importantă pentru toți. Am semnat, astăzi, documentele pentru demararea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare a Cetății Făgăraș, unul dintre cele mai importante monumente din România. A durat mult și nervii au fost întinși la maxim, pentru că a trebuit să obținem toate avizele și autorizațiile necesare pentru a pune proiectul în practică. Vă mărturisesc că inclusiv colegi de ai mei nu credeau că vom reuși. Dar, iată că după 4 ani de la debutul demersurilor, încep lucrările și primele rezultate vor fi vizibile chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe șantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu, în cadrul conferinței de presă.

Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea. De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp.

Alte articole:   Incendiu, azi-noapte, la Hărman

Vizitatorii vor avea motive pentru a petrece mai mult timp aici, pentru că vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere și de odihnă. Lucrările nu vor împiedica accesul turiștilor în Cetatea Făgăraș, după ce autoritățile locale au decis ca întreg procesul de restaurare să poată fi observat îndeaproape de doritori.

În principal se va interveni pe exterior; nu pe castel, ci pe cetatea bastionară și șanțul de apărare. Se vor regulariza malurile șanțului, se vor restaura zidurile de apărare, iar bastionul dinspre catedrală se va restaura în întregime și acolo va fi o expoziție dedicată gărzii cetății. În continuarea acestui bastion vor fi amenajate ateliere de creație pentru toate vârstele, depozite de cahle, depozite arheologie și lapidarium.

Cel mai important este că vor fi construite două poduri din lemn: unul pietonal – pe latura de nord și unul carosabil – pe latura de est, iar o parte din acesta va fi mobilă, se va ridica, așa cum era în secolul XVII. Specifică aceluiași secol este fântâna din curtea interioară a cetății, inexistentă în prezent, care va fi reconstruită. Se va lucra, de asemenea, la paramentul castelului, la componentele artistice de piatră și se va reface acoperișul.

La finalul restaurării, Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare. De altfel, cred că este singura din sud-estul Europei care mai are apă în jurul ei”, spune Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Alte articole:   Electrica, E.ON, ENEL și Hidroelectrica, amendate de ANRE

Procedura pentru restaurarea monumentului din centrul țării a început în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanțare. La jumătatea anului 2017 a fost semnat contractul de finanțare, urmat de obținerea avizelor de la furnizorii de utilități, Ministerul Culturii și de la ISU Brașov. Anevoioasă a fost, de asemenea, și licitația pentru desemnarea constructorului și atribuirea contractului.

Un magnet pentru turiști, Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fost vizitată de 157.000 de persoane. Aici își desfășoară activitatea și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, unde este expus, începând cu 2016, cel mai crud instrument de tortură din Evul Mediu – Fecioara de fier.

Alte articole:   Reglementările din domeniul construcţiilor vor fi simplificate. Unele prevederi sunt din 1970

Valoarea monumentului istoric a devenit cunoscută la nivel internațional, în 2014, când a fost inclus de publicaţia Huffington Post în topul „celor mai frumoase castele din lume”, ocupând locul doi. Jurnaliștii au descris-o drept „una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est”.

Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, Cetatea Făgăraş a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea, reşedinţă nobiliară şi princiară importantă. Situată în centrul municipiului Făgăraș, a fost construită pe locul unei vechi fortificații de pământ și lemn în urmă cu peste 600 de ani. Inițial a avut scopul de apărare a sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor. Ulterior, în 1599, a fost stăpânită de Mihai Viteazu, care apoi i-a dăruit-o soției sale, Doamna Stanca, împreună cu întreg domeniul. Între anii 1948-1960, Cetatea Făgăraş a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi politici.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate