blog-logo

IRES: Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în criza COVID-19

IRES: Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în criza COVID-19

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie  (IRES) a realizat, în perioada 13-14 mai, un studiu dedicat percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor în timpul crizei COVID-19, scopul fiind evaluarea impactului stării de urgență asupra vieții românilor.

Potrivit unui comunicat al institutului sociologic, în perioada stării de urgență, cel mai mult le-a lipsit românilor apropierea celor dragi, iar un sfert dintre respondenți au spus că cel mai mult le-au lipsit drepturile și libertățile, în acest sens patru din cinci români spun că ar renunța la acestea pentru a rămâne în siguranță într-o criză precum cea cauzată de COVID-19.

Concluziile studiului mai arată că o treime dintre români nu s-ar vaccina sub nicio formă, iar jumătate cred că virusul este mai puțin periculos pe cât se crede și tot atâția cred că statul a ascuns informații importante în criza COVID-19.

Alte articole:   Marian Rasaliu: ,,În loc să se certe, membrii coaliției ar trebui să își îndrepte atenția spre mediul privat, pus la pământ de pandemie, în lipsa sprijinului financiar promis de către stat''

Cele mai importante 10 concluzii după starea de urgență:

1. 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.

2. Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate.

3. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

Alte articole:   Ion Țiriac a avut COVID: "Am trecut prin boală fără să simt"

4. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.

5. Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere.

6. România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români.

7. Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.

8. Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență.

9. Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.

Alte articole:   Sprijin financiar pentru săcelenii care se căsătoresc. Ce condiții trebuie să îndeplinească

10. Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.027 indivizi de 18 ani și peste. Eșantionul este declarat drept reprezentativ la nivel național, cu o eroare maximă tolerată de +/-3,1%.

Mai multe date AICI.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate