Vasile Oltean a demisionat din funcția de director al Primei Școli Românești

Vasile Oltean a demisionat din funcția de director al Primei Școli Românești

Preotul Vasile Oltean a demisionat din funcția de director, pentru a ieși la pensie. De 51 de ani lucra la muzeu, el a împlinit 72 de ani. El a anunțat că va rămâne simplu ghid.

Muzeul Primei Şcoli Româneşti are un nou director! După o activitate îndelungată şi cu rezultate de excepţie, preotul profesor doctor Vasile Oltean a ieşit la pensie şi a lăsat locul unui coleg mai tânăr, preotul doctor Sebastian Pârvu, anunță bzb.ro.

Vasile Oltean (n. 22 martie, 1948, Deal, Alba) este un filolog, muzeograf, profesor și teolog român, membru fondator și vicepreședinte al „Despărțământului Cultural Astra Brașov”. A fost director al Muzeului „Prima școală românească” din Șcheii Brașovului.

Un ghid de admirat în felul de a explica și prezenta, chiar și în limbi străine, despre istoria, tipografia, sau obiceiurile locului.

După 500 de ani, Vasile Oltean a fost cel care a avut curajul să dărâme uşa zidită a podului din turla bisericii şi scotea la lumină tiparniţa, cărţile şi manuscrisele expuse acum la muzeu.

„E un tezaur cu adevărat uimitor pentru cei care vin şi constată că au învăţat doar la şcoală despre ele şi acum le văd în concret. Pentru că sunt adeptul ideii că în muzeu totul trebuie să fie original. Dacă este copie, facsimil, nu mai e muzeu, e sală de sport sau cabinet medical. Deci, într-un muzeu trebuie să stea şi să fie aşezate, pentru cei ce vin, din respect, faţă de turişti, originalele. Şi străinii sunt foarte impresionaţi de lucrurile acestea, pentru că la ei, mai greu ai accesul spre original”, spune profesor preot Vasile Oltean.

La Prima Şcoală Românească, Vasile Oltean păstrează cu sfinţenie şase mii de cărţi vechi şi 30.000 de documente. Multe dintre ele sunt unicat. De exemplu, mândria colecţiei este o carte donată bisericii de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu în 1561. Cuprinde cele patru evanghelii, cu foiţă de aur, scrisă pe piele de ied nenăscut. Tot aici se află şi prima biblie rusească din lume şi toate bibliile vechi româneşti, pe care nici Academia Română nu le deţine.

„Cel mai vechi document descoperit în 1981 este manualul de şcoală din veacul XI-XII, ceea ce ne permite să spunem că aveam şi şcoală, odată ce aveam manual. Eu zic că pe unde erau potcoave, erau şi ceva cai, deci aveam şi aşa ceva. Ca să nu mai vorbesc de manualele de şcoală din veacul XV, cu învăţături din Ioan Gură de Aur, Ioan Cantacuzino, Neagoe Basarab. Sunt cărţile de învăţătură care se foloseau la şcoala noastră şi le avem”, mai spune preotul Vasile Oltean.

Opera

 • Întâia școală românească, Brașov, 1980.
 • Acte, documente și scrisori din Șcheii Brașovului, Editura Minerva, București, 1981.
 • Școala românească din Șcheii Brașovului, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989.
 • Imnul Național „Deșteaptă-te Române”, Editura Orientul Latin, Brașov, 1998. ISBN 973-87502-1-0
 • Muntele Baiul, documente inedite, Editura Transilvania Express, Brașov, 1999 (în colaborare cu Horia Salcă).
 • Junii Brașovului și Troițele lor din Șcheii Brașovului, Editura Semne, București, 2000.
 • Valea Oanei – Valea Plângerii, Editura Bren, București, 2001 (în colaborare cu Ioan Olteanu).
 • Istoricul Troițelor din Șcheii Brașovului, Editura Pentru Viață, Brașov, 2001.
 • Moartea lui Mihai Viteazul la Turda, Editura Ermetic, Brașov, 2001.
 • Junii Brașovului
 • Prima școală românească în Șcheii Brasovului, Tipărit la Tipografia Moldova, 2004, ISBN 973-8422-71-X
 • Catalog de carte veche din Șcheii Brasovului, volumul I, Editura: Edict Production 2004 ISBN 973-86617-9-X
 • Imnul național Deșteaptă-te Române, (scurt istoric), Editura Salco, 2005, ISBN 973-97502-1-0
 • Catalog de carte veche din Șcheii Brasovului, volumul II, Editura: Edict Production 2009 ISBN 978-973-7699-37-4
Alte articole:   Petiție online după tragedia produsă zilele trecute pe DN1, la ieșire din Făgăraș spre Brașov
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate