blog-logo

Forțele de ordine din Brașov ar putea fi testate pentru a depista dacă sunt infectate cu Covid-19

Forțele de ordine din Brașov ar putea fi testate pentru a depista dacă sunt infectate cu Covid-19

Consiliul Teritorial Brașov al Corpului Național al Polițiștilor, singura organizație profesională a polițiștilor, a luat act de faptul că, în ultimele zile, au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus în cadrul jandarmilor din cadrul I.J.J. Brașov.

Anchetele epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Brașov, au identificat mai mulți contacți direcți ai celor infectați, în rândul polițiștilor din cadrul Secțiilor 2 și 3 Poliție, din cadrul Poliției Municipiului Brașov, ( ca urmare a efecuării unor patrulări cu echipaje mixte polițist-jandarm), aceștia fiind în autoizolare la domiciliu, în prezent.


Protocolul de acțiune în astfel de cazuri, pe care Direcția de Sănătate Publică Brașov este obligată să îl respecte, prevede că se face testarea cu privire la infectarea cu COVID 19, doar în cazul în care contacții direcți, ai celor confirmați pozitiv la acest virus, prezintă un simptom caracteristic bolii.
După cum este știut, în ciuda tuturor măsurilor de protecție luate, specificul muncii în sistemul de ordine publică împiedică realizarea unei distanțări fizice efective între lucrători pe întreaga durată a serviciului, fapt care crește posibilitatea transmiterii virusului între colegi.


Totodată, până la apariția unor simptome clare, testare și confirmare, polițiștii și jandarmii își continuă activitatea, intrând în contact direct cu alți și alți colegi, patrulele efectuându-se, în autospecialele poliției, pe durata a 12 ore.


De asemenea, având în vedere același specific al activității noastre, trebuie avut în vedere faptul că membrii forțelor de ordine asimptomatici pot fi transmițatori ai virusului în rândul populației, la fel cum personalul medical poate fi transmițător al virusului în cadrul unităților medicale.
Însă,polițiștii și jandarmii sunt dotați cu echipamente de protecție mult mai slabe, calitativ, comparativ cu cele folosite în sistemul medical, acestea putând reduce, dar nu elimina riscul de contaminare.


Prin natura meseriei lor, forțele de ordine pătrund în diverse medii, locuri, imobile, spații închise, uneori fără a fi nevoie de acceptul proprietarului, intervin de urgență pentru rezolvarea unor situații critice, realizează contactul fizic direct cu cetățenii, atunci când situația o impune, astfel că, cei din prima linie sunt expuși direct contactării virusului, dar, la fel de bine, pot fi vectori ai propagării acestuia în rândul populației.


Chiar dacă testarea la scară largă a componenților sistemului de ordine publică nu este prevăzută de procedurile actuale, consider că acest lucru se poate realiza , la cererea autortăților locale, cu suportarea cheltuielilor aferente de către acestea. În acest caz este de remarcat poziția Primăriei Municipiului Făgăraș, care a susținut o astfel de activitate, în care au fost testați polițiștii, jandarmii și polițiștii locali din localitate.


Având în vedere cele expuse, în calitate de mebru al A.T.O.P. Brașov, solicit convocarea unei ședințe extraordinare, în care să se discute propunerea ca, din fondurile Consiliului Județean Brașov și a primăriilor localitaților județului, să fie suportată testarea polițiștilor, jandarmilor si polițiștilor locali care au asigurat și asigură intervenția la evenimente de natură judiciară, protocolează în stradă apeluri 112, asigură cercetarea penală sau au contact direct, în orice fel, cu cetățenii. Acțiunea ar opri dezvoltarea unor focare de infectare cu COVID 19 în rândul forțelor de ordine, fapt ce ar diminua drastic capacitatea de intervenție a acestora la evenimente, dar ar reduce și posibilitatea transmiterii virusului populației civile, a spus
președintele C.T. Brașov al C.N.P., comisar șef de poliție, Zaharia Radu.

.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.