blog-logo

Decizie la Guvern – restaurantele vor fi deschise în 3 etape

Decizie la Guvern – restaurantele vor fi deschise în 3 etape

Restaurantele vor fi deschise în trei etape, începând cu terasele acestora, apoi cu spațiul interior doar la jumătate din capacitate și, ulterior, în a treia etapă, cu întregul spațiu, a fost decis astăzi la Guvern, în discuția dintre reprezentanții HoReCa și premierul Ludovic Orban.

Când anume vor fi deschise localurile va fi stabilit undeva la jumătatea lunii mai, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Petrescu, președintele HORA (asociația restaurantelor din România), prezent la discuție.

Patronatele din industrie au cerut ca terasele să fie deschise măcar la 1 iunie, dar premierul nu a dat încă un răspuns la această solicitare. Indiferent de data deschiderii, proprietarii localurilor vor aplica o serie de măsuri de protecție, anunțate anterior.

„Cel mai important lucru este că discuția a fost constructivă, iar premierul a înțeles că prelungirea interdicțiilor pentru hoteluri și restaurante este foarte dificilă pentru industrie, pentru că angajații nu mai pot sta acasă încă 1-2 luni. Au fost discutate 12 puncte și va avea loc o nouă întâlnire între reprezentanții Horeca și premier, în urma căreia se va stabili exact când se deschid restaurantele. Pe 15 mai nu se vor deschide nici restaurantele și nici terasele, urmând ca toate acestea să se deschidă ulterior, în valul doi de relaxare, și asta nu total, ci în trei etape”, a explicat Dragoș Petrescu.

Patronatele au mai solicitat premierului prelungirea șomajului tehnic pentru angajații din HORECA până la finalul lunii mai, urmând ca după 1 iunie să intre pe programul de muncă flexibilă, iar Guvernul să acopere, pentru tot restul anului, maximum 43% din veniturile angajaților plafonate la salariul mediu pe economie.

„Acest lucru se va întâmpla până la finalul anului, indiferent dacă și când vom deschide restaurantele. Am solicitatat suspendarea plății impozitului specific pentru tot anul 2020. Am solicitat ca guvernul să decidă ca primăriile să poată anula sau scădea taxele locale ale firmelor din HORECA, pentru că nu pot face asta fără acordul executivului. Am solicitat sprijin pentru potențialele investiții în respectarea regulilor de distanțare socială. Dacă vom fi obligați să investim în măști, dezinfectanți, aparate de testat temperatura etc., acestea să fie compensate de către stat”, a mai afirmat reprezentantul HORA.

Patronatele au mai cerut amânarea taxelor din acest an pentru anul viitor și plata lor în 12 rate în 2021, au cerut granturi pentru fondurile europene, care să fie direcționate către Horeca și au solicitat o soluție de rezolvare a problemei chiriilor – amânarea pentru 2021 a plății acestora, iar întreruperea contractelor să poată fi făcută de chiriaș fără să plătească penalități.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Salvaţi Copiii cere modificări legislative pentru o mai bună protecţie a copiilor în faţa agresiunilor sexuale

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate