blog-logo

Petiție pentru permiterea turismului montan

Petiție pentru permiterea turismului montan

O petiție inițiată de ghidul montan profesionist Andrei Badea și adresată Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență, prin care se cere permiterea practicării turismului montan din data de 15 mai, a fost publicată online duminică și a strâns peste 5.000 de semnături în cateva ore.

Initiațiva vine în contextul în care ghizii montani, la fel ca toti ceilalți lucrători din turism, sunt împiedicați să-și facă meseria, cu ajutor de șomaj sau fără, cu diferența că ei, spre deosebire de personalul din hoteluri, spre exemplu, își desfășoară activitatea doar în aer liber, solitar sau în grupuri mici, în izolarea oferită de munți, deci cu riscuri minime de răspândire a virusului.

Alte articole:   Turneu bun, în debutul sezonului, pentru echipa de baschet U14 a ACS Transilvania

Pe platforma online Declic a fost lansată petiția „Vrem liber la turism montan”, prin care se solicită permiterea practicării turismului montan.

„Dorim permiterea practicării de turism montan fără restricții de circulație, în grup limitat, cu distanță corespunzătoare între membri, în perioada imediat următoare”, se arată în petiție.

De altfel, regula distanțării sociale nu este o „misiune imposibilă”, având în vedere că pe multe trasee se merge în „șir indian”, iar păstrarea unei distanțe este deja un „reflex necondiționat”.

Potrivit inițiatorului, prin turism montan nu se înțelege mersul la grătare, ci totalitatea formelor de turism activ (drumeție, cățărare, via ferrata, alpinism, ciclism, speologie, canyoning, rafting, kayaking, schi de tură) care se pot desfășura în zona montană.

„Turismul montan înseamnă, în primul rând, sănătate fizică și psihică. Mai mult, el are o importantă componentă social-culturală, dar și de protecție a mediului înconjurător . Turismul montan se face cu un impact minim asupra naturii, pe principiul «nu lăsa nicio urmă», fiind un mod excelent de a-ți petrece timpul liber și de a păstra un stil de viață sănătos. Turismul montan nu este o activitate sezonieră, putând fi practicat (cu anumite limitări firești) pe întreg cuprinsul anului”, se precizează în petiție.

Inițiativa este susținută de Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, care prezintă și o serie de recomandări pentru practicarea turismului montan în timpul pandemiei.

Alte articole:   Cauți medic bun de stomatologie copii în Brașov?

Foto: Andrei badea

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate