blog-logo

Cum va fi vremea pe parcursul lunii Mai

Cum va fi vremea pe parcursul lunii Mai

Vremea va fi călduroasă, dar instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zile reci şi ploioase, iar ploile au adesea caracter torenţial, conform caracterizării climatice a lunii mai, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi citate de Agerpres.

Potrivit meteorologilor, luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii, iar aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziţiei centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala aniticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african.

Astfel, pentru luna mai, meteorologii anunţă vreme deosebit de schimbătoare în cea mai mare parte a ţării.

„Valori medii între 12 şi 16 grade Celsius se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureş, Bucovina, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Subcarpaţii Olteniei şi Munteniei, dar şi în zonele subcarpatice ale Moldovei şi în Podişul Central Moldovenesc. În zona montană, dar şi în depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 2 şi 6 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Celsius”, arată ANM.

Între 4 și 11 mai, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice și la munte, anunță, vineri, Administrația Națională de Meteorologie, care a transmis prognoza pentru întreaga lună, conform Mediafax.

Conform sursei citate, în prima săptămână din mai, regimul pluviometric va fi excedentar, local în regiunie centrale, estice și sud-estice, iar în regiunile nord-vestice, vestice și sudvestice cantitățile, de apă vor fi deficitare.

În a doua săptămână din mai, respectiv între 11 și 18 mai, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele sudice și sud-vestice.

„Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în nordul extrem al țării, iar în rest vor fi în general deficitare, deficit ce va fi mai accentuat în zonele montane”, precizează ANM.

Între 18 și 25 mai, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice și la munte, transmit meteorologii.

În intervalul 25 mai – 1 iunie, „mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât specifice acestui interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval”, menționează sursa citată.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate