blog-logo

Parc de agrement de 22 de hectare pe fosta rampă de deşeuri din Timiş-Triaj

Parc de agrement de 22 de hectare pe fosta rampă de deşeuri din Timiş-Triaj

Fosta rampă de deşeuri din Timiş-Triaj ar putea fi transformată în cel mai mare parc de agrement din Braşov. Primăria Brașov vrea să amenajeze aici, un parc de 22 de hectare, devenind astfel cea mai mare zonă de agrement din Brașov.

Rampa de deșeuri industriale nepericuloase din Timiș-Triaj, privită ca una dintre problemele de mediu ale României în Uniunea Europeană, a fost certificată ca fiind „inertă“, iar primăria dorește să o transforme în cel mai mare parc și zonă de agrement din Brașov.

„Pe baza rezultatelor din bilanţul de mediu, vom demara toate actele necesare pentru schimbarea încadrării din clasa B în clasa C, adică depozit inert, şi ne dorim ca, după ce obţinem toate actele de reglementare, primăria să amenajeze zonă verde pe această suprafaţă mare, de aproximativ 22 de hectare, în aşa fel încât să poată fi utilizată ca parc şi zonă de agrement. Se pot amenaja piste de biciclete, zone de plimbare, diferite jocuri în aer liber, tiroliene etc. Lucrările presupun modelarea corpului depozitului, adunarea sa în spaţiul care este al Primăriei, acoperirea cu pământ, acolo unde mai este necesar, şi lucrări de amenajare, în funcţie de destinaţia ce o va primi şi de proiectul ce va fi elaborat. O mare parte din această suprafaţă este înverzită în mod natural. Am putea să avem aici cel mai mare parc din Braşov, de 22 de hectare“, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.

Depozitele Timiş Triaj au început să funcţioneze la sfârşitul anilor 1940 şi au fost utilizate pentru depozitarea deşeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oţelărie etc.) şi deşeuri menajere. Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992. Proprietarul terenului până în 1990 a fost statul Român, iar ulterior, abia în perioada 2014-2016 s-a reglementat situaţia juridică a terenului şi se atestă apartenenţa la domeniul privat al Primăriei Municipiului Braşov.

„Rampa de deşeuri industriale nepericuloase a municipiului, după vânzarea întreprinderii Tractorul, a rămas nevândută şi a intrat în sarcina primăriei Braşov, pentru a fi închisă. Primăria a analizat această posibilitate şi, din cauza sumelor extrem de mari ce ar trebui cheltuite, a hotărât efectuarea unui bilanţ de mediu nivel II, pentru a vedea dacă acest depozit mai are influenţă asupra factorilor de mediu – apă, sol, aer. Acest bilanţ ne-a fost predat de curând de către experţi. În urma măsurătorilor şi verificărilor efectuate în cadrul acestuia s-a constatat că depozitul nu mai reprezintă un pericol şi se propune închiderea sa prin procedură simplificată, adică trecerea lui din clasa de încadrare B în clasa C, respectiv «depozit inert». Asta înseamnă că nu avem emisii de gaze, nu se poluează apa freatică, iar pământul nu mai este poluat pentru că la acest depozit a fost sistată activitatea de depozitare de 30 de ani“, a precizat viceprimarul Barabas Laszlo.

Potrivit Bilanţului de mediu bazat pe prelevarea de probe de apă subterană (fântâni localnici şi foraj de apă executate in acest scop), de apă de suprafaţă, de sol şi de aer, indicatorii de calitate a mediului se află în limite normale, cu unele depăşiri în indicii de calitate sol care nu ajung însă la valorile de alarmă, şi doar în stratul superior.

Alte articole:   Vaccinul Pfizer, mai puțin eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate

După ce municipalitatea va obține toate actele de reglementare, va trece la transformarea zonei.

Foto: Primaria Brasov/Andrei Paul

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate