blog-logo

Mandatele primarilor se prelungesc cu jumătate de an de la încetarea stării de urgență

Mandatele primarilor se prelungesc cu jumătate de an de la încetarea stării de urgență

Camera Deputaților a adoptat joi, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 204 voturi ”pentru”, 105 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri.

PNL a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților (aceeași formă ca la Senat):

  1. Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
  2. Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.
Alte articole:   Hotărârile CNSU prin care au fost închise școlile din toată țara, anulate de Curtea de Apel București

Actul normativ a fost adoptat pe 15 aprilie de Senat, care a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Astfel, primele trei articole ale ordonanței au fost abrogate de Senat. Acestea prevedeau că:

  • Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență;
  • Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării;
    Mandatele actualilor aleși locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.
Alte articole:   Incendiu la o casă din județul Brașov

De asemenea, Senatul a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

A fost păstrată din ordonanța de urgență a guvernului doar prevederea care oferă posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

Legea urmează să fie transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. De asemenea, actul normativ poate fi atacat la Curtea Constituțională.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate