blog-logo

MS a triplat numărul spitalelor de faza a doua pentru COVID-19. Pe listă, trei spitale din Brașov

MS a triplat numărul spitalelor de faza a doua pentru COVID-19. Pe listă, trei spitale din Brașov

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat un ordin prin care a mărit de la 8 la 29 numărul spitalelor de faza a doua pentru Covid, aceasta fiind unitățile medicale desemnate să trateze bolnavii confirmați cu virusul atunci când spitalele de boli infecțioase sunt depășite de numărul de pacienți, potrivit g4media.ro.

Măsura a fost luată în contextul în care, în urmă cu două zile Nelu Tătaru declara la Digi24 că peste jumătate din cele 400 de paturi de terapie intensivă din spitalele de faza 1 și 2 sunt ocupate.

”Pentru spitalele de fază 1 şi 2 avem peste 400 de paturi de Terapie Intensivă, sunt peste 200 de cazuri, dar pe monitor sau intubatie avem 36 de pacienţi. Suntem într-un registru în care putem menţine aceste cazuri”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Miercuri, la Terapie Intensivă erau internați 245 de pacienți, conform datelor publicate de Grupul de comunicare strategică.

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea de 3,9, în această noapte, în Vrancea

Însă responsabilii cu gestionarea crizei au precizat în repetate rânduri că vârful epidemiei este așteptat în România spre sfârșitul lunii aprilie.

Noul ordin a fost publicat în Monitorul Oficial și modifică ordinul inițial, de la începutul lunii aprilie.

Astfel, în prima fază, pacienții pot fi izolați în spitalele de boli infecțioase cu secții de terapie intensivă, care sunt organizate tot pe model pavilionar. Și în lista acestora a fost introdusă o nouă unitate medicală, cea din Baia Mare.

La Brașov, pe lângă Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, care este de faza I, sunt puse pe listă trei unități spitalicești, pentru faza a II-a.

Aceste sunt: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie (corp central) și Spitalul General CFR.

Conform ordinului, faza a doua se aplică atunci când spitalele de boli infecțioase sunt depășite din punctul de vedere al numărului de pacienți internați și izolați. Se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor de pneumologie.

Alte articole:   Campanie gratuită de vaccinare și microcipare a câinilor

Se adresează: pacienților cu infecție confirmată COVID-19, atunci când numărul lor depășește numărul locurilor disponibile în spitalele de boli infecțioase.

Scop: prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, prin izolarea pacienților într-o singură unitate medicală și acces la tratament imediat, cu posibilitatea izolării de restul bolnavilor cu alte afecțiuni, considerând modelul pavilionar al infrastructurii spitalicești, sub supravegherea medicilor pneumologi și ATI.

Caracteristici și măsuri la nivelul spitalelor de faza a doua:

  • spitale dedicate COVID în întregime sau parțial, doar dacă pot asigura circuite complet separate;
  • vor externa sau transfera către alte spitale toți pacienții din zona dedicată COVID;
  • vor interna pacienți pozitivi COVID, forme ușoare și medii, precum și cazuri grave în cazul existenței unei/unui secții/compartiment ATI, dotată/dotat cu ventilatoare mecanice;
  • pot împrumuta ventilatoare de la spitalele non-COVID, pot detașa/delega personal medical necesar din alte unități sanitare publice și private, inclusiv medic infecționist pentru consulturi interdisciplinare;
  • pot achiziționa și administra tratament anti-COVID-19 pacienților confirmați pozitiv în baza protocoalelor terapeutice;
  • își creează stoc de medicamente utilizate în tratamentul COVID prin cerere către MS, achiziții de la UNIFARM sau alți distribuitori;
  • vor fi introduși în lista de unități sanitare prioritare pentru aprovizionarea cu echipamente de protecție și medicamente prin C.N. UNIFARM – S.A., MS, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC);
  • își asigură echipamente de protecție pentru personalul medical și le utilizează conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publice (INSP);
  • pot funcționa și ca spital-suport, tratând patologii asociate la pacienții COVID+.
Alte articole:   Taximetriștii se plâng că sunt scoși de pe piață de transportul alternativ

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.