blog-logo

Senatul a adoptat prelungirea mandatelor aleșilor locali în varianta PSD, UDMR, Pro România și ALDE, nu în varianta guvernului

Senatul a adoptat prelungirea mandatelor aleșilor locali în varianta PSD, UDMR, Pro România și ALDE, nu în varianta guvernului

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție, care sunt majoritare în Senat, au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, Pro România, ALDE) și 39 de voturi ”împotrivă” (PNL și USR).

Potrivit legii adoptate de Senat:

  1. Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
  2.  Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.
Alte articole:   Ministrul Finanțelor: Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta 

Marți, Comisia juridică a Senatului a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.