blog-logo

Primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficienţă respiratorie, testat la Braşov

Primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficienţă respiratorie, testat la Braşov

Primul ventilator mecanic dezvoltat în România pentru cazuri de insuficienţă respiratorie, conceput de un grup de ingineri din Târgu Mureş şi Cluj, a trecut și de a doua sesiune de testare-evaluare.

Echipa care a dezvoltat ventilatorul, pentru terapie intensivă, s-a prezentat luni la Spitalul de Urgenţă “Regina Maria” din Braşov, în faţa unei comisii formată din reprezentanţii Agenţiei de Cercetare de Tehnică şi Tehnologii Militare, care omologhează, pe perioada stării de urgenţă, aceste echipamente.

Astfel, primul ventilator mecanic de producție românească a trecut prin a doua sesiune de testare-evaluare, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a MApN.

„În data de 13 aprilie, MApN a anunţat că specialişti din Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov şi Spitalul de Urgenţă Judeţean Braşov au participat la cea de-a doua sesiune de testare-evaluare a primului ventilator mecanic care îndeplineşte cerinţele specifice, atât din punct de vedere tehnic, cât şi medical, realizat de Gaze Industriale Târgu Mureș SRL, cu scopul ventilării mecanice noninvazive a pacienţilor cu deficienţe respiratorii.

Va urma un proces de testare-evaluare operaţională necesar avizării/autorizării, conform art. 10 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 4/2020, privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID -19, în vederea întrebuinţării în procesul de ventilare mecanică, permiţând degrevarea echipamentelor profesionale medicale, care vor fi întrebuinţate pentru cazurile complexe, declarate COVID-19, mai anunţă reprezentanţii MApN.

Potrivit iniţiatorul proiectului, Răzvan Corneliu Popa, dacă echipamentul va fi omologat se vor produce 15 aparate pe zi.

„Dacă toate testele vor fi pozitive, firma mureşeană va putea produce circa 15 aparate pe zi, astfel încât să poată suplini lipsa acestei aparaturi vitale din secţiile de terapie intensivă, în cazul pacienţilor cu COVID-19 şi cu alte afecţiuni respiratorii grave”, a precizat Răzvan Corneliu Popa.

Conform acestuia, ideea s-a născut în urmă cu trei săptămâni, în acest timp derulându-se o muncă asiduă, la care şi-au adus contribuţia şi o serie de instituţii ale statului, precum şi medici militari şi civili din Târgu Mureş şi Braşov, scrie Agerpres.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate