blog-logo

Care este formularul corect pentru declarația pe proprie răspundere și cum trebuie semnat acesta

Care este formularul corect pentru declarația pe proprie răspundere și cum trebuie semnat acesta

Deși declarația pe propria răspundere poate fi completată și online, aceasta trebuie neapărat semnată de mână, conform unui nou set de precizări din partea Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Formularul declarației pe proprie răspundere trebuie printat sau scris de mână, apoi semnat de mână. Nu este de ajuns imitarea semnăturii pe ecranul telefonului sau al calculatorului.

Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere. Este obligatoriu să o prezint fizic sau este suficient să arăt poza de pe telefon?

Răspuns: Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că ”Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”.

Alte articole:   AVPS Făgăraș a publicat rezultatele probelor de apă, prelevate din râul Olt, după ce mii de pești au murit

Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.

Alte articole:   Amenzi uriașe pentru cei care folosesc voucherele sociale în mod necorespunzător   

Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/26MODEL-Declaratie-proprie-raspundere-2503.pdf), de pe site-ul https://stirioficiale.ro/informatii (https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf) sau de pe https://formular.sts.ro/

Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.