blog-logo

În ce condiții ne putem deplasa în altă localitate

În ce condiții ne putem deplasa în altă localitate

Având în vedere că au fost mai multe întrebări cu privire la restricțiile de circulație între localități, Grupul de Comunicare Strategică oferă răspunsuri în acest sens.

Autoritățile prezintă condițiile de părăsire a localității de domiciliu.

Întrebare: Pot să merg într-un alt oraș decât cel de domiciliu unde am posibilitatea de a sta într-o locuință, care nu este proprietate personală, dar îmi oferă condiții mai bune pentru familie (doi copii de 7 ani, respectiv 4 ani și soția) pentru a rămâne în autoizolare?

Răspuns: În Ordonanța Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetățenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locație indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale și a restricțiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în zona rurală, dacă persoanele dețin acolo o casă, pentru a rămâne în respectiva localitate.

Alte articole:   Kids Tâmpa Brașov, primul meci din istorie in Cupa României

Întrebare: Pot să mă deplasez într-o altă localitate pentru a asigura hrană și medicamente unor animale pe care le am în grijă, fără a fi ale mele?

Răspuns: Nu. Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, cu excepția prestării acestei activități în context profesional, inclusiv în ceea ce privește activitățile agricole.

Întrebare: Pot să o aduc pe bunica în vârstă de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastră de domiciliu care este situată la o distanță mai mare, în alt județ?

Răspuns: Această posibilitate este prevăzută de art.1 lit. d din Ordonanța militară nr.3.

Dacă deplasarea pentru a aduce o persoană vârstnică (peste 65 de ani) este făcută în scopul de a fi îngrijită sau de a-i asigura tratament medical, recomandăm ca această deplasare să se facă cu predilecție în intervalul de timp 11.00-13.00 sau să nu depășească foarte mult acest interval.

Alte articole:   Întreruperi programate de curent în Săcele și Părău

Întrebare: Un locuitor din Bucureşti ar putea să meargă, de pildă, să le ducă medicamente şi alimente părinţilor lui domiciliaţi în judeţul Vaslui?

Răspuns: Actul normativ menționat mai sus nu impune o limită de distanță. Referitor la întrebarea dumneavoastră punctuală, da, un cetățean din București poate merge în Vaslui pentru a-și îngriji părinții.

Întrebare: Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucureşti, de pildă?

Răspuns: Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor.

Alte articole:   Ziua Națională a Ambulanței: Sirenele vor suna la ora 10.00 în toată țara

Întrebare: Dacă o persoană are mai multe proprietăți (apartamente, case, ş.a.) unde nu se locuiește și dorește să le verifice (să se deplaseze în aceeași localitate sau în altă localitate), ar putea face asta fără să încalce prevederile Ordonanţei militare? Dacă da, ce ar trebui să bifeze în declaraţie, la „motivul deplasării”?

Răspuns: Motivul deplasării trebuie să fie unul justificat/să nu necesite amânare, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.

Foto: fanatik.ro

Distribuie dacă îți place!
 1. Pot merge în alt județ pentru a-mi aduce copilul acasa el find major?

  Reply
  • Radio Erevan va raspunde: desigur, dar cu conditia sa respectati ordonanta militara si sa va intalniti intr-un loc cat mai apropiat de casa. Mai glumim si noi. Din cate am tot citit, se poate dar trebuie trecut in declaratie traseul si sa il respectati cu sfintenie caci altfel riscati sa fiti amendat. Cel mai bine sunati inainte la vreo sectie de politie, poate va lamuresc ei cel mai bine. Bafta si drum bun.

   Reply
 2. Ma pot deplasa din Gura Humorului, jud Suceava in Com Manoleasa Jud Botosani pentru lucrari agricole la o proprietate personala pe care o am aici, tinand cont ca ar trebui s[ traversez orasul Suceava?

  Reply
 3. Bună seara! Sunt studentă în București și pe toată perioada de izolare am rămas în București. Însă din motive financiare, aș dori să merg la părinți. Întrebarea mea este dacă mă pot deplasa București – Buzău având asupra mea doar declarația pe propria răspundere și actul de identitate, sau este necesar să mai completez ceva? Vă mulțumesc! 🙂

  Reply
 4. sunt de o luna la prietena mea studenta ( nu este cetatean roman, ) in Bucuresti si vrem sa mergem impreuna la Bacau unde am locuinta mea personala ,pot sa ma duc ? este suficienta o declaratie si buletinele ?

  Reply
 5. pot sa merg in ziua de PASTE dinTIMIS in DOLJ cu familia la parinti?

  Reply
 6. Lucrez in Pitesti, am domiciuliu pe buletin in Oradea, dar parinti sunt din Deva. Pot merge la ei cu adeverinta pe proprie raspubdere??

  Reply
 7. buna ziua,
  sotia soseste maine in tara pe Otopei,din SUA,a lucratat pe o nava de croaziera ,va face escala in Anglia si cu siguranta va fi carantinata 14 zile in Bucuresti.Eu locuiesc in Sibiu si doresc dupa 14 zile sa o aduc acasa ,,cu masina- Bucuresti-Sibiu.Intrebare …este corect o declaratie pe proprie raspundere,unde sa explic situatia de mai sus?

  Reply
 8. Se poate sa ma deplasez din Bucuresti pana in Buzau pentru izolare,condtii mai bune decat eu care fac 14 ani si mama mea?

  Reply
 9. Dacă locuiesc in București și am o casa in alta localitate, la țara și as vrea sa ma mut acolo pt a fi mai in siguranța, se poate? Dacă da, ce scriu pe declarație?

  Reply
 10. Dobircianu Catalina 2 mai 2020, 8:47 PM

  Pot merge din Vaslui la Cluj pentru a elibera camera de camin a fiicei mele care este studenta acolo? Mentionez ca ea este persoana cu handicap si a venit acasa fara niciun bagaj, neputand sa ridice nimic. Toate lucrurile au ramas acolo, inclusiv cartile de care are nevoie intrucat incepe in curand sesiunea. In afara de acest lucru, platim in continuare camera de camin care este ocupata cu lucrurile ei.

  Reply
 11. Buna ziua!
  Am cunoscut pe cineva in alta localitate si vreau sa ma deplasez sa am grija de mama lui, pot sa ma deplasez pentru ingrijire?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.