blog-logo

Reduceri pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit

Reduceri pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit

Firmele care plătesc anticipat impozitul pe profit vor primi bonificație de 5% sau 10%. De asemenea, întreprinderile primesc și ele o bonificație de 10%. Ordonanța de urgență nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative, în acest sens a fost publicată în 30 martie,în Monitorul Oficial.

Actul normativ a intrat în vigoare de la 30 martie 2020 și prevede acordarea de bonificații pentru:

  • contribuabilii de impozit pe profit și pentru microinteprinderi;
  • reglementarea plăților la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA;
  • diminuarea veniturilor sau întreruperea parțială sau totală a activității prin certificatul pentru situații de urgență.

Măsurile sunt luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Alte articole:   Hochei: Radim Valchar a fost ales „jucătorul săptămânii” în Liga Erste

Ce prevede actul normativ

a) Plătitorii de impozit pe profit beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de plată pentru trimestrul 1/2020, dacă efectuează plata până în data de 25 aprilie 2020 inclusiv, astfel:

  • Marii contribuabili beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de 5%;
  • Contribuabilii mijlocii beneficiază de o reducere a impozitului pe profit de 10%;
  • Ceilalți contribuabili beneficiază de o reducere de asemenea de 10%.

b) Societățile plătitoare de impozit specific beneficiază în mod similar de reducerea impozitului specific aferent trimestrului I/2020, cu procentul de 5% pentru marii contribuabili și cu 10% pentru ceilalți contribuabili. Urmează să fie adoptate norme de aplicare, cum se defalcă impozitul pentru trimestrul I.

Alte articole:   Tânărul plecat dintr-un spital brașovean a fost găsit

c) Societățile plătitoare de impozit pe venitul microintreprinderii beneficiază de o bonificație în procent de 10% pentru impozitul aferent trimestrului I/2020, dacă este achitat până pe data de 25 aprilie 2020 inclusiv.

Din punct de vedere tehnic, la completarea declarației 100 atât pentru plătitorii de impozit pe profit, cât și pentru microîntreprinderi, se va declara suma ce rezultă după aplicarea reducerii, potrivit legestart.ro.

Pentru plătitorii de impozit pe profit, legiuitorul a precizat obligația prezentării disctincte a reducerii de impozit pe profit la completarea declarației anuale de impozit pe profit formular 101.

d) Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal (înregistrare în scopuri normale de TVA), beneficiază de măsura taxării inverse pentru TVA, când efectuează importuri pentru mai multe categorii de bunuri utilizate în combaterea pandemiei de coronavirus.

Alte articole:   29.11.2020 Incidența privind infectarea cu coronavirus - 6,68 la mia de locuitori în județul Brașov

Autoritatea vamală nu va solicita plata TVA pentru aceste importuri întrucât TVA se evidențiază scriptic în decontul de TVA. Amintim câteva dintre aceste bunuri: Kituri de testare pentru COVID-19, veșminte de protecție și alte produse similare, termometre, dezinfectanți, produse de sterilizare, precizează aceași sursă.

Toate acestea sunt enumerate pe poziție de clasificare tarifară.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.