blog-logo

De ce nu facem un spital modular „pe repede înainte” și la Brașov?

De ce nu facem un spital modular „pe repede înainte” și la Brașov?

Factorii de decizie de la nivelul administratiei publice locale si ai institutiilor medicale publice din judetul Mures (Mara Togănel – prefectul de Mureș, Péter Ferenc – președintele Consiliului Județean Mureș, precum și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Mureș, Spitalului Clinic Județean Mureș și Spitalul Clinic de Urgență Târgu Mureș ), intruniti intr-o sedinta ce a avut loc in data de 18 martie 2020, au discutat oportunitatea amenajării unui spital modular dedicat exclusiv tratării persoanelor infectate cu COVID-19.

Potrivit lui Peter Ferenc, spitalul modular ar urma să fie amplasat lângă Clinica de Boli Infecțioase nr. 1 din Târgu Mureș, sectie din cadrul SCJ Mures, argumentul construirii spitalului modular fiind pregătirea pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 în județul Mureș.

Alte articole:   Cum să asigurați ieftin o mașină în Marea Britanie

Avantajele construirii unui spital modular care sa trateze pacientii infectati cu coronavirus fiind extrem de multe, printre care:

 • – costuri reduse de construire care ar permite investitii importante in tehnica medicala, perioada de edificare mult redusa, cheltuieli reduse de intretinere si administrare;
 • – modularea permite adaptarea interioarelor ptr circuitele functionale si cele administrative;
 • – constructiile tip modular utilizeaza materiale si suprafete care pot fi usor dezinfectate si igienizate;
 • – inlocuirea acestora dupa trecerea pandemiei ptr evitarea riscurilor asociate infectiilor nosocomiale;

Un spital modular cum e cel de la Mures cu 33 de paturi costa aproximativ 2,5 milioane €, dotarile inca aproximativ 1 milion €, practic cu aprox 3,5 milioane € ai un spital functional cu 33 de paturi, in aproximativ 3 luni.

Alte articole:   Restricţii de trafic pe DN1, la Predeal, din cauza unor lucrări

De exemplu, la constructia viitoarelor spitale regionale, costurile estimate sunt intre 500-600.000 €/ pat. Practic o sectie cu 33 de paruri dintr-un spital regional ar costa intre 16,5 si 19,8 milioane €

Un spital regional se estimeaza ca poate fi construit in aproximativ 7 ani. Plus un avantaj semnificativ: nu se impun costuri aditionale de proiectare in situatia in care se impune cresterea capacitatii…

Exemplul de la Brașov

Un exemplu elocvent există și la Brașov: spitalul de campanie de la Spitalul Militar Regina Maria, care are unitatea de primiri urgențe în sistem modular, foarte bine pusă la punct.

Deci, nu există niciun impediment în a pune în funcțiune o astfel de unitate și care să funcționeze și rapid și în condiții de siguranță.

Alte articole:   Ce pot face șoferii care au RCA la City Insurance?

În acest moment, există două mari scandaluri la Braşov: personalul medical de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie nu este de acord ca unitatea să primească pacienți infectați cu COVID 19 pentru că nu are echipamentul adecvat de protecție, dar și cei din Făgăraș nu sunt de acord cu acest lucru, cu atât mai mult cu cât acolo nu exista, cel puțin la acest moment, nicio persoană infectată.

Deci, nu facem rapid un spital de campanie şi la Braşov, în prima etapă măcar? Nu de altă, dar tot mai mulți specialiști spun că ar urma un al doilea val al epidemiei de coronavirus în toamnă…

Foto: Sectia de neurologie Satu Mare

Distribuie dacă îți place!
 1. diferenta intre mures si brasov este facultatea de medicina, la noi e o prastie, la ei e ceva de elita

  faci spital ca sa ce? sa fie cladirea fara cadre?

  acolo ai si studenti extrem de bine pregatiti, si profesori (doctori) dornici sa puna osul la treaba, in caz de probleme mai bine ajungi la un spital pregatit (gen mures) decat la unul inchegat pe repeinainte sa fim trendy

  daca veniti cu idei, macar sa fie de calitate

  ps. cine vinde containerele, cine are stoc si le vrea vandute?

  Reply
  • pana cand se va construi spitalul regional de la Brasov, cine stie in ce secol, varianta modulara este mai rapida. cine vinde containere si e interesat, sa participe la licitatii. ca vorbim despre achizitii publice… alta intrebare?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov