Propunerea legislativă pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19

Propunerea legislativă pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19

Senatorul de Brașov Florin Orțan a depus în această dimineață o propunerea legislativă pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19.

Iată expunerea de motice la textul depus la Parlament:

Cand auzim sintagmele „sacrificiu suprem” sau „cazut la datorie”, ne gandim automat la soldatii care si-au dat viata pe campul de lupta. La soldatii care ne-au aparat in razboaie, la soldatii care au fost acolo de fiecare data sa ne asigure integritatea si libertatea cu orice pret.


Cand auzim de eroi, de martiri, gandul nostru se duce de asemenea la acele persoane care n-au ezitat nicio secunda sa plateasca pretul suprem pentru noi, ceilalti. Noi, cei de acum. Parintii nostri, bunicii nostri, stramosii nostri. Acele persoane pentru care binele celuilalt sau colectiv este mai presus de orice si pentru care misiunea vietii este sa ii sustina si sa ii ajute pe ceilalti. Ne gandim la oameni in uniforme, care lupta in cele mai dificile conditii si fac lucruri de inimaginat pentru majoritatea dintre noi…Ne gandim la personajele cu care am copilarit in povestile de vitejie si in care binele intotdeauna invingea gratie lor.

Pentru generatiile de azi, criza pe care o traversam acum, provocata de virusul COVID-19 este una fara precedent. O situatie de care am aflat din istorie, atunci cand invatam despre marile pandemii sau epidemii ale lumii si la care ne gandeam rasufland usurati si spunand: „bine ca nu am trait in acele vremuri…”. O situatie pe care am intalnit-o in carti si in filme science-fiction sau distopice si fata de care ne scuturam ingroziti, dorindu-ne sa revenim la realitatea noastra in care niciun virus nu ne poate afecta fundamental viata si lumea cu tot ceea ce presupun si inseamna ele.

Alte articole:   ÎN DIRECT Ședința Consiliului Local Brașov

Din pacate, situatia de acum este pe cat de reala, pe atat de grava si ne priveste pe noi toti. Si credem ca insusi conceptul de „pandemie” vorbeste de la sine.


In aceste momente, cand fiecare dintre noi si cu totii impreuna, cautam cele mai bune solutii pentru a ne apara viata noastra si a celorlalti, de ne pune la adapost si de a supravietui, se vorbeste zilnic de acele persoane cazute la datorie, de sacrificiu, de eroi sau de martiri. Numai ca, de aceasta data, in prima linie a frontului stau persoanele pe care foarte putini dintre noi le-au apreciat si respectat mereu la adevarata valoare. Si anume, cadrele medicale. Si ele au uniforma. Cea care are culoarea puritatii, a binelui si a pacii si care este atat de usor de strapuns..Si ei au arme. Insa armele lor sunt cunoasterea, priceperea, dedicarea, iar aceste arme sunt dintre cele mai fragile cu putinta in fata unui virus complet necunoscut care nu face rabat de la nimeni si nimic.

Alte articole:   Cîțu: ,,Pensiile vor crește în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii''


In aceasta lupta universala cu acest COVID-19, cadrele medicale de aici si de pretutindeni sunt generalii care duc secunda de secunda acest razboi. Ele sunt scutul nostru. Singurul nostru scut! Cel care face diferenta dintre viata si moarte!


Si, da, din pacate, ca in orice razboi, se cere si se ofera pretul. Cadrele medicale muncesc in conditii de maxim pericol pana la epuizare. Au renuntat la tot si s-au dedicat acestei misiuni de salvare universala, iar unii dintre ei s-au imbolnavit, in timp ce pe altii i-am pierdut pentru totdeauna in aceasta lupta atat de grea si de disproportionata.


Si stim ca o viata nu are pret, insa considerm ca cinstirea, recunoasterea si respectul manifestate in toate formele lor fata de cei care ne asigura pe orice cale integritatea vietii din toate punctele de vedere fac si trebuie sa faca parte din morala cea mai profunda care formeaza spiritul si identitatea unui popor si ale unui stat.


De la inceputul crizei provocata de COVID-19, in Romania, au murit cadre medicale si, din nefericire, unele dintre ele vor continua sa moara la datorie in timp ce ingrijesc sute si mii de persoane pentru a le salva de la moarte. Pentru ele, datoria este mai presus de orice. Unde este atunci datoria noastra? Acea manifestare sacra pentru orice persoana, orice popor si orice stat de a-si onora salvatorii si dupa ce acestia nu mai sunt?

Alte articole:   Amenzi de 36.000 de lei de la Garda Forestieră pentru traficanții „aurului verde”

In prezent, legislatia Romaniei permite si prevede masuri de recunoastere a meritelor postmortem pentru personalul armatei, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat.

Se considera imperios necesar ca, in acest moment exceptional din toate punctele de vedere, atat pentru tara noastra, cat si pentru intreaga lume, sa se ia act si sa se opereze legislativ cu celeritate pentru ca urmasii personalului medical decedat ca urmare a participarii la actiuni medicale impotriva Covid -19 sa beneficieze de o serie de recunoasteri a meritelor si sacrificiilor membrului de familie, cadru medical, pe care il reprezinta.


Suntem constienti ca aceste recunoasteri nu pot sa redea rudelor si urmasilor persoana draga pe care au pierdut-o, insa credem ca este minimumul de suport si de recunostinta pe care le putem acorda celor care, prin viata lor, ne-au acordat totul.


Credem, de asemenea, asa cum situatia de fata ne-o arata, ca a venit momentul sa reconsideram sintagma „cazuti la datorie” si sa acordam locul cuvenit in randul acestor salvatori si eroi si cadrelor medicale.


Consideram absolut necesar ca toate cadrele medicale care isi pierd viata in lupta cu acest virus sa poata beneficia, macar prin urmasii lor, de recunoasterea si recunostinta noastra. Minimumul pe care cu totii, cei ramasi in viata si datoria lor, il putem face. Minimumul pe care orice popor si orice stat moral il pot face.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Nu avem cum sa respectam angajatii unui asa zis sistem medical, care au luat spagi la greu. Si care pana nu isi iau spaga, nu se uita la tine. Intai sa se duca spagarii la puscarie si dupa aceea sa vorbim despre recunoastere si recunostinta. Ca pana acuma mereu am dat dovada de „recunostinta”. La plic. Ca daca nu se fura in halul asta nu ajungeam azi aici.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate