Antrenoare de campioni: „Profa de sport” de la 27, Camelia Niculcea

Antrenoare de campioni: „Profa de sport” de la 27, Camelia Niculcea

Camelia Niculcea este profesor de educație fizică și sport la Școala Nr. 27 din Brașov, de 22 de ani. A practicat scrima la Clubul Sportiv Tractorul, a fost antrenoare de floretă, este mamă și soție. A văzut moartea cu ochii într-un accident (1998), după care spune că, „practic, m-am născut a doua oară”. Este una dintre cele mai implicate și iubite „profe de sport” din județul Brașov, apreciată de către colegi, elevi și de cei cu care colaborează. Mai simplu, este „profa de nota 10”.

S-a întors profesoară la școala la care a fost elevă

Născută în Brașov, pe 25 februarie 1973, Camelia-Florentina Niculcea a trăit anii de până la școală în cartierul Bartolomeu, pe strada Ion… Neculce. A fost elevă a Școlii Nr. 27, iar saltul peste timp a făcut ca mai târziu să fie colegă de cancelarie cu o serie dintre profesorii care i-au predat!

A absolvit (1991) Liceul de Științele Naturii, actualul Colegiu de Științe ale Naturii „Emil Racoviță”, iar apoi a intrat la „Sport” (1992), la Brașov, terminând facultatea patru ani mai târziu (specializarea volei). Tot atunci, în 1996, a dat titularizarea în învățământ, după care din 1997 a predat la Școala din Sânpetru.

Un an mai târziu a trecut la Liceul cu Program Sportiv și, în final, în ’98 a poposit acolo de unde plecase: la Școala Gimnazială Nr. 27 „Anatol Ghermanschi” – denumirea completă din 2008, „școala de pe Vlahuță” sau „școala de lângă ITC”, cum o cunosc cei mai mulți dintre brașoveni.

Interes pentru sport mai mare în alte județe decât în Brașov

Experiența acumulată în cei mai bine de 20 de ani învățământ o face să vadă lucrurile realist, prin „ochiul” profesorului și specialistului, atunci când vorbim despre educația fizică și sport din școală și despre sportul școlar. Adică ceea ce este faza superioară „orei de sport” și intermediară până la practicarea sportului, pe ramuri, în cadru organizat, la cluburi și asociații sportive.

„Cu școala, în cadrul ONSS-ului, am avut multe rezultate la nivel municipal și județean și, astfel, ne-am calificat la multe faze zonale pe discipline sportive: tenis de masă, volei fete și băieți, baschet, fotbal, orientare turistică, atletism – tetratlon, șah. Și la «Zonale» am înregistrat rezultate bune, de multe ori pe podium.

Mergând prin țară am constatat că, din păcate, comparativ cu Brașovul, în celelalte județe există, sincer, un mai mare interes pentru sport. Acolo, școlile și Liceele cu Program Sportiv beneficiază și de o altă infrastructură sportivă, superioară celeia din Brașov, iar interesul profesorilor și antrenorilor l-am simțit altfel, mult mai mare decât la noi.

Pe de altă parte, în ziua de azi copiii, în principal, dar și părinții, în multe cazuri, nu mai au răbdare, își doresc câștiguri imediate. Și mă refer nu numai la rezultate sportive. De multe ori când le spunem copiilor de câte o competiție, imediat vine întrebarea: «Ce premii sunt, ce primim dacă participăm, ce câștigăm?».

Din alt punct de vedere, nu e un secret pentru nimeni, în general ne confruntăm cu o alimentație necorespunzătoare a copiilor și cu lipsa de mișcare. Și când spun mișcare nu mă refer la nu știu ce exerciții sau treburi complicate, ci la cele mai banale lucruri: mers corect, alergare, sărituri, orientare în spațiu…”, ni se destăinuie „profa de sport de la 27”.

Rezultate sportive cu Școala nr. 27

Rezultate sportive obținute de elevii Școalii Nr. 27, pregătiți și coordonați de prof. Camelia Niculcea, în diferite întreceri:

 • – Locul 3 pe zonă cu echipa de fotbal (clasele 1-4) la ONSS (2007, Târgu Mureș);
 • – Locul 1 pe țară în Cupa Școlilor (2009, Mangalia) cu echipa de fotbal mixt (echipă formată din 3 fete și 3 băieți);
 • – Locul 1 în Cupa „15 Noiembrie” (2010) la minifotbal;
 • – Locul 1 la Cupa „Hagi -Danone” – faza pe Brașov, locul 3 – faza pe țară (2010), după o semifinală pierdută în fața Liceului „Mircea Eliade” la loviturile de departajare (după prelungiri 0-0, scor final 4-5);
 • – Locul 1 la Cupa AJF Brașov la fotbal feminin (2013);
 • – mai multe Locuri 1 (2013, 2017, 2018) în Concursul de orientare turistică organizat în județul Brașov;
 • – George-Mihai Dumitrescu (Șc. 27) – calificat la faza pe țară la ONSS la șah (Brăila, 2013);
 • – Locul 2 pe zonă la ONSS la baschet băieți (Târgu Mureș, 2014);
 • – Locul 3 la Olimpiada Gimnaziilor – zonă, cu echipa de tenis de masă (2016, 2018 – Mediaș);
 • – Locul 1 în Cupa Tymbark Junior la fotbal – faza pe țară (Ploiești, 2016), cu echipa de băieți U12;
 • – Locul 6 în Cupa Tymbark Junior la fotbal – faza pe țară (București, 2018), cu echipa de băieți U10;
 • – Locul 3 în ONSS la volei fete și băieți – faza regională (2019, Târnăveni).

OLIMPIADA NAȚIONALĂ A SPORTULUI ȘCOLAR (ONSS). Sub această denumire, în fiecare an școlar, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) organizează competiţii sportive şcolare, la care participă toţi copiii şi elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar, forma de zi.

ONSS se organizează pe 5 etape: pe unitate, pe localitate, pe județ/ sectoare – București, pe zonă/ municipiul București și faza națională. În funcție de sport, la faza națională se califică cel puțin 4 echipe/ 4 elevi.

Faza naţională desemnează campioana naţională școlară/ campionul naţional școlar sau, unde este cazul, campioana naţională școlară-urban/ campionul naţional școlar-urban, respectiv campioana naţională școlară-rural/ campionul naţional școlar-rural.

Organizează concursul de educație rutieră la Școala 27

Ne vorbește și despre celalte activități efectuate în afara școlii: „În fiecare an, începând din 2003, am participat la Concursul Educație Rutieră – Educație pentru Viață. Acest concurs îl organizez în fiecare an la Școala 27 și este înscris în calendarul activităților educative al ISJ Brașov și este organizat în parteneriat de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române. Aproape în fiecare an, am obținut clasificări pe podium. În 2018, am reprezentat Brașovul la faza națională.

O altă competiție la care participăm din 2009 este Concursul național de îndemanare pe bicicletă și educație rutieră Cupa DHS, organizat de MEN, MAI-IGPR și CS SilverFox Deva. Și aici avem rezultate meritorii, în anul 2018 reprezentând Brașovul la faza națională”.

A doua casă: Clubul Sportiv Tractorul Brașov

Foto: 15 noiembrie 1997. În formula Valentina Ungureanu, Luminița Găitan, Camelia Niculcea, Cristina Ghiță (Emilia Ichimuță – rezervă), Tractorul Brașov a ocupat locul 3, după Steaua și Progresul BNR București, în Cupa României.

Facem un pas înapoi în timp, pe la începutul anilor ’80. Camelia Niculcea avea 10 ani când a intrat prima dată în sala de scrimă, la Clubul Sportiv Tractorul Brașov, sub îndrumarea antrenoarei Rodica Mitrea (atunci Crăciun). Și din acel moment a rămas fidelă floretei, cu o singură excepție: în 1996, în „aventura franceză”.

Prima medalie națională a cucerit-o în ’86 (vicecampioană de individual copii), iar primul titlu național l-a obținut cu echipa în 1987, la juniori 3, împreună cu Luminița Găitan, Carmen Juravlea și Elvira Lupașcu. Un an mai târziu, iarăși, a fost campioană cu echipa și vicecampioană a României la individual, tot la juniori 3 (’88, Iași).

La copii, din Brașov eram cam cea mai bună la vârsta mea. La echipe ne «băteam» mereu cu Progresul BNR, unde erau Roxana Scarlat, Cătălina Petrescu și Irina Draghici, acum Covaliu”, își amintește.

În 1992, a fost medaliată cu bronz la Campionatul Național de tineret, după Cătălina Petrescu și Irina Drăghici.

S-a duelat cu „Generația de aur” a floretei românești

Foto: Camelia Niculcea (CS Tractorul) și campioana olimpică Laura Badea (CSA Steaua București), la Cupa României, concurs desfășurat la București, în 16-17 octombrie 1997.

La senioare era luptă mare, dar tot timpul am fost în primele 16 din țară la individual. Gândiți-vă că am prins o generație cu Reka Lazăr-Szabo (n.r. – vicecampioană olimpică la individual la Atlanta 1996, medaliată cu bronz cu echipa la JO Barcelona 1992, campioană mondială în 1994 la individual și pe echipe, campioană europeană la individual în 1995), Laura Badea (n.r. – campioană olimpică la Atlanta, campioană mondială la Haga 1995 și de trei ori campioană europeană) și Claudia Grigorescu (n.r. – bronz olimpic la Barcelona 1992, vicecampioană mondială la individual în 1991 și campioană mondială pe echipe în 1994), erau de departe cele mai bune. După ele venea un grup numeros de floretiste, cam toate apropiate valoric.

În schimb, la echipe, în diferite formule, cu Luminița Găitan, Vali Ungureanu-Isăilă, Mioara David, Elvira Lupașcu, Doris Vengse, Monica Nechita și Elena Iovu am câștigat pentru Tractorul mai multe medalii la Campionatele Naționale și ne-am clasat pe podium în Cupa României. Au fost competiții în care am «tras» în echipa Tractorului cu Reka Lazăr-Szabo”, mai povestește brașoveanca.

În decursul anilor i-a avut ca antrenori pe: Anca Niculescu (acum Holst), Vlad Șerban, Eduard Mănucu, Matei Piukovici și Dorin Moraru.

Unicul concurs de spadă: locul 3 la Trofeul „Gilles Malet”

Foto: Revedere, după ani, cu foștii „tractoriști” Vali Isăilă și antrenorul Dorin Moraru.

Legat de spadă, își aduce aminte cu plăcere de turneul internațional dotat cu Trofeul „Gilles Malet”, desfășurat în sudul Franței, la Rodez, în primăvara anului 1996, la care a luat parte alături de o numeroasă delegație a clubului Tractorul, ce a reprezentat România la competiția respectivă.

Participarea a fost extrem de bogată și selectă, țări cu tradiție ca Franța, Spania și Portugalia dându-și întâlnire la acest turneu. În proba feminină, în care au luat startul 30 de concurente, Camelia Niculcea a urcat pe podium pe poziția a 3-a, în timp ce Luminița Găitan a ocupat locul 7, iar Valentina Ungureanu (nr.r. – acum Isăilă), a venit pe locul 8”, relata în presa locală a acelor timpuri antrenorul principal de spadă de la secția de scrimă CS Tractorul, Adrian Dragomir, la revenirea acasă.

În ’97, a concurat ultima dată pe planșă.

Sportivă și antrenoare la Tractorul, după Forex s-a dedicat învățământului

Mulți ani (’91-2002), în paralel, a jucat rol dublu la Tractorul: a fost și sportivă, și antrenoare. Mai ales că în ’92 absolvise Școala Națională de Antrenori, fiind antrenor de categoria 1.

Din această postură, vreme de peste 10 ani s-a bucurat, alături de colegii din colectivul tehnic, de rezultate importante realizate de tinerele speranțe ale Tractorului, din diferite generații: Emilia Ichimuță, Cristina Ghiță, Mihaela Harpa, Cristina Lungu, Oana Susanu, Simona Iovu, Raluca Muja, Mădălina Dascălu, Anita Vintilă, Loredana Pașcanu, Andreea Tilincă, Paula Sârghi, Viorica Enache, Nina Poroșniuc, Alina Riciu, Mădălina Dascălu, Andreea Chiriac, Andreea Mocanu, Elena Boncu, Cristina Andrei, Luiza Handrea, Cristina Neagu, Ioan Pricopi, Mihaela Grămișteanu, Cătălina Rusu, Ștefana Solomon, Ionela Damian, Cristina Chirilă, Bianca Mocanu, Cezara Munteanu, Livia Bălăcescu etc.

După preluarea Clubului Sportiv Tractorul de către societatea FOREX (2002) și transformările ce au urmat, a mai rămas un singur an în noua formulă. Apoi, dezamăgită (oare câți nu suntem?!), s-a retras din antrenorat. Sentiment îndreptățit și întărit în anii ce au urmat, după dispariția Tractorului – primul club sportiv al Brașovului și unul dintre primele 10 în România, conform clasamentelor realizate (și azi, de către MTS!), la finele fiecărui an.

Așa a rămas numai în învățământ. „Excepție doi ani, când am fost cu jumătate de normă la Liceul cu Program Sportiv, la clasele de scrimă. Doar atât! Nu mai sunt tentată de antrenorat deloc. În plus, e nevoie și de timp”, mărturisește.

Accidentul după care s-a născut a doua oară

Foto: Cu echipa de floretă fete CS Tractorul Brașov, împreună cu colega Valentina Isăilă.

Iarăși facem o întoarcere în timp. Miercuri, 20 mai 1998, în jurul orei 12. Pe drumul de la Brașov la Cluj-Napoca, unde se organizau Campionatele Naționale de Floretă pentru copii, autocarul cu care se deplasa delegația brașoveană mixtă, Tractorul plus LPS, pe DN 13, este implicat într-un grav accident rutier.

„La 30 de kilometri de Târgu Mureș, în dreptul localității Țigmandru, comuna Nadeș, într-o curbă, un camion ce transporta țevi a intrat în depășire pe contrasens. În aceste condiții, șoferul autocarului ce le transporta pe sportivele din Brașov și care circula regulamentar a fot nevoit să vireze puțin dreapta, pentru a nu intra în coliziune frontală, ceea ce ar fi însemnat un dezastru. În acel moment, roțile din spate au prins «mâzga» de pe marginea drumului, autocarul alunecând încet-încet în șanț. În cădere, acesta a atins un stâlp de iluminat electric, care s-a prăbușit peste autocar…

Un merit deosebit în coordonarea activităților de salvare l-a avut dl. Raed Arafat, șeful Serviciului de Intervenție Rapidă Târgu Mureș, care, după cum am aflat de la martorii oculari, a mobilizat serviciile exemplar”, informa media locală brașoveană.

„Doctorul Raed Arafat ne-a declarat că de la Serviciul Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare au plecat 5 mașini, din care trei ambulanțe și două mașini cu medic de urgență. La coloana formată, s-a alăturat și mașina specială de descarcerare a pompierilor târgu-mureșeni.

În jurul orei 14:30, la Spitalul Județean Târgu Mureș au fost aduse 11 victime, dintre care 7 erau copii și 4 adulți. Majoritatea victimelor aveau fracturi sau diferite răni ușoare. Persoana cea mai serios afectată era o antrenoare în vârstă de 24 de ani, care a fost introdusă imediat în sala de operații, având scalpată pielea capului și unele răni interne”, scria Ziarul „24 Ore Mureșene”, a doua zi după accident.

A fost un accident tare urât, după care am rămas cu sechele la coloană, pentru că în momentul accidentului eram cu spatele la direcția de deplasare și din cauza izbirii puternice a autocarului de stâlp, am suferit o fractură la nivelul coloanei, am avut de tras… Pot să spun că atunci m-am născut a doua oară”, ni se confesează Camelia Niculcea.

Mezinul joacă fotbal, cel mare a practicat trei sporturi

Este căsătorită, pe soț îl cheamă Sorin, și are doi băieți: pe Sergiu (15 ani) și pe Mircea (19 ani). Mezinul învață la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” și joacă fotbal la ACS Tâmpa Kids Brașov. Iar Mircea (foto jos, la CN Copii de la Constanța, iunie 2011) a „trecut” prin trei sporturi (scrimă, polo, înot), în prezent fiind student la Universitatea „Transilvania”, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Există copii talentați, motrici și pasionați de sport

Mamă-suporter pentru băiatul cel mare, Mircea, la CN Copii de la Constanța (iunie 2011).

În final, prof. Camelia Niculcea trage concluzia: „Ȋn momentul de fațǎ, sunt diriginte la cea de a-5-a generație de elevi. Cu fiecare generație am organizat tot felul de activitǎți: excursii, vizite, vizionǎri concerte, teatre. Pe elevii mei i-am îndrumat spre liceele potrivite și le-am dat sfaturi pentru viațǎ.

Ȋmi place sǎ fiu profesor, chiar dacǎ pe lânga ora de educație fizicǎ trebuie sǎ fac și «alte ore», de educație rutierǎ sau de educație pentru sǎnǎtate, trebuie sǎ fac și acțiuni de reciclare, de abilitǎți practice, sǎ fiu diriginte, sǎ mediez conflicte, sǎ discut cu parinții și multe, multe altele… Ȋmi place sǎ particip la concursuri, pentru cǎ fǎcând sport de performanțǎ, acel spirit de competiție, de întrecere, nu a dispǎrut. Mǎ bucur cǎ sunt la o școalǎ mare, iar baza de selecție este foarte mare. Am de unde sǎ gǎsesc copii talentați, motrici și pasionați de sport, cu care sǎ-mi formez echipe, sǎ particip și sǎ câștig concursuri”.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.