Întâlnire la Primăria Brașov pentru a stabili cadrul de acțiune al voluntarilor pentru persoanele vulnerabile

Întâlnire la Primăria Brașov pentru a stabili cadrul de acțiune al voluntarilor pentru persoanele vulnerabile

Astăzi, 27 martie, primarul George Scripcaru a invitat la Primăria Brașov reprezentanții tuturor organizațiilor care și-au manifestat intenția demarării unor acțiuni de voluntariat, pentru a veni în sprijinul Municipalității în asigurarea unor servicii pentru persoanele vulnerabile.

Scopul întâlnirii a fost de a stabili o coordonare între aceste organizații și acțiunile Primăriei Brașov și ale Direcției de Asistență Socială, dar și pentru a se lua măsurile necesare pentru evitarea apariției unor situații neplăcute prin care persoane rău intenționate, care se dau drept reprezentanți ai primăriei sau ai unor servicii de prestații sociale, profită de nevoile unor cetățeni, încălcând legea.

Au participat reprezentanții Crucii Roșii, ai Asociației Îngrijire Acasă – Vă ajutăm din Brașov, ai Asociației Pro Democrația, ai Protopiatului Ortodox Brașov, ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, ai Bisericii Baptiste, ai Bisericii Reformate, ai Bisericii Unitariene, dar și reprezentanți ai grupurilor politice din Consiliul Local (PNL, PSD, PMP și UDMR), precum și senatorul Allen Coliban, alături de reprezentanții Primăriei (inclusiv cei doi viceprimari).

În timpul discuțiilor au fost stabilite grupurile vulnerabile și modalitatea de lucru între organizații și municipalitate. Participanții au identificat trei categorii importante de persoane vulnerabile: persoanele care nu se pot deplasa de la domiciliu pentru cumpărături (fie sunt persoane în vârstă, fie sunt persoane cu dizabilități, fie sunt persoane în izolare la domiciliu); persoane care nu se pot deplasa, dar nici nu au fondurile necesare pentru a își achiziționa cele necesare și persoanele cu nevoi speciale de îngrijire.

Alte articole:   De săptămâna viitoare primariile vor putea cere bani de la stat pentru a trece la iluminarea stradală cu becuri LED

Având în vedere că numărul cel mai mare de persoane vulnerabile este din prima categorie, s-a luat decizia ca acest grup social să fie sprijinit cu voluntari, atât ai organizațiilor participante, cât și cei ai Primăriei, iar pentru celelalte două categorii, principala implicare va fi a Direcției de Asistență Socială. Coordonarea activității de asistență a persoanelor vulnerabile va sta în sarcina viceprimarului Costel Mihai.

Totodată, de comun acord, s-a stabilit că toți voluntarii care vor asigura servicii pentru persoanele vulnerabile vor trebui să aibă o legitimație tip, eliberată de Primăria Brașov, astfel încât să nu există riscul săvârșirii unor infracțiuni. Municipalitatea va semna cu fiecare organizație în parte un contract de parteneriat pentru asigurarea serviciilor de voluntariat, urmând ca acestea să încheie contracte de voluntariat cu fiecare persoană care dorește să participe la acțiunea de voluntariat.

Primarul a precizat că Primăria Brașov va asigura tot echipamentul necesar pentru protejarea voluntarilor.

Până luni vor fi stabilite detaliile aceste colaborări, modul de coordonare între Primărie, DAS și aceste organizații, precum și modul de recrutare și, mai ales, de verificare a celor care își doresc să fie voluntari.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.