blog-logo

România are vaccinul anti-COVID-19. Când încep testările pe oameni

România are vaccinul anti-COVID-19. Când încep testările pe oameni

România are vaccinul anti-coronavirus, anunță, Virgil Păunescu, directorul Institutului de cercetări medicale OncoGen, după ce în luna ianuarie spunea că a identificat strategia prin care acesta poate fi creat.

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu, fost consilier prezidențial pe sănătate, a anunțat miercuri că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste.

”O zi foarte importantă pentru OncoGen: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele. #Vaccine #Romania #VaccineRomania #Covid19Vaccine #VaccineOncoGen

P.S. Ieri (n.r. marți) am terminat sinteza vaccinului. De azi (n.r. miercuri) încep testele.

Important: Acest vaccin este doar pentru testarea în laborator”, a scris prof. dr. Virgil Păunescu, care este și șeful catedrei de Imunologie în cadrul Universității de Medicina și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, pe pagina sa de Facebook.

El  precizează că acesta este doar pentru testarea în laborator și că intenționează să înceapă testările pe oameni.

„Am început testarea pe celule umane, care va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor”, a declarat Virgil Păunescu pentru G4Media.ro.

Fazele testelor

Alte articole:   Avertizare RO-Alert în Predeal din cauza unui urs 

Profesorul doctor Virgil Păunescu a spus că există trei faze de testare.

”Întâi vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari, iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari”, a menționat dr. Păunescu.

El a explicat, pentru sursa citată, că dacă centrul va primi permisiunea de a face teste pe oameni, vor urma mai multe faze de testare, potrivit protocoalelor.

”Azi am stat de vorbă cu 3 fonduri de investiții americane care ne-au întrebat în cât timp îl putem produce. Ne trebuie anumite standarde pentru producție. Problema e că fosta conducere a Spitalului Județean, de care centrul aparține, ne-a sabotat și instalațiile de producție nu merg. Am discutat zilele acestea cu vicepremierul Raluca Turcan, avem nevoie de circa 3 – 3,5 mil de euro pentru testarea și producția în faza 3. Am făcut o cerere alaltăieri către ministrul Sănătății”, a conchis doctorul.

Virgil Păunescu susține că dacă toate testele vor avea rezultate bune, vaccinul ar putea intra în producție în câteva luni. Dar cum e posibil atât de rapid, dat fiind că centrele de cercetare străine estimează o perioadă mult mai lungă, de minimum un an?

 ”Noi am început din ianuarie faza de sintetizare, iar faptul că nu avem nevoie de teste pe animale scurtează foarte mult perioada de testare”, susține acesta.

Miercuri seara, medicul a declarat, pentru Antena 3 că până în toamnă vaccinul ar putea fi gata.

Alte articole:   CNAIR a închis mai multe benzinării pe Autostrada A1 București- Sebeș– Nădlac 

Context: În prezent au început doar două studii clinice de fază 1, cele care implică subiecți umani sănătoși: unul în Statele Unite, pentru care au fost recrutați 45 de participanți, și altul în China unde se recrutează în continuare 108 participanți, potrivit G4Media.ro.

11 posibile vaccinuri sunt în prezent în faza de studii preclinice, cu estimări ale intrării în faza clinică între aprilie și noiembrie 2020. Mai există 24 de posibile vaccinuri care sunt încă în faza de cercetare/testare în laborator, unele dintre ele anunțând că urmează în scurt timp să înceapă studiile preclinice.

În această ultimă categorie se încadrează și vaccinul-candidat anunțat de Oncogen. Trebuie menționat că cercetarea pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicat pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing (cercetători din afara echipei de autori care a produs lucrarea evaluează din punct de vedere științific validitatea lucrării respective). Aceasta este o metodă prin care cercetători din toată lumea se asigură că există o dovadă a faptului că au fost primii care au realizat o anumită descoperire, dar pe de altă parte un număr semnificativ din lucrările astfel publicate nu trec testul validității științifice.

Alte articole:   Un gălățean și-a făcut praf bicicletele la parcarea subterană de la AFI (Video)

Cercetătorii de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara au anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că un vaccin personalizat care să protejeze contra noului Coronavirus poate fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer și au postat tehnologia pe site-ul oncogen.ro.

La începutul acestei săptămâni, OncoGen Timișoara a primit din Germania reactivii destinați primelor teste.

Foto: oncogen.ro.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.