Dosarul multinaţional „Tradiţiile de creştere a cailor lipiţani” – depus pentru înscrierea în Lista UNESCO

Dosarul multinaţional „Tradiţiile de creştere a cailor lipiţani” – depus pentru înscrierea în Lista UNESCO

România se află printre cele opt ţări care au depus, miercuri, dosarul multinaţional „Tradiţiile de creştere a cailor lipiţani” pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanităţii UNESCO, anunţă Ministerul Culturii.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ministerului, dosarul de nominalizare va fi evaluat în cadrul celei de-a 16-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care va avea loc în decembrie 2021.

„Elaborarea dosarului a fost coordonată de către Ministerul Culturii din Republica Slovenia, în colaborare cu instituţiile omoloage din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, România, Slovacia şi Ungaria. Pentru România, Comisia Naţională pentru Salvgradarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organismul ştiinţific de specialitate, aflat în subordinea Ministerului Culturii, a întreprins demersurile pentru cercetarea cunoştinţelor, practicilor şi aptitudinilor legate de creşterea, îngrijirea şi antrenarea cailor de rasă lipiţană din România, transmisă cu precădere pe care orală şi din generaţie în generaţie, prin experienţă directă”, precizează sursa citată.

De asemenea, la aceasta se adaugă cercetarea practicilor culturale şi sociale dezvoltate de comunităţi ca parte a unor ritualuri, evenimente, competiţii ecvestre şi meşteşuguri tradiţionale specifice care includ prezentarea şi promovarea acestei rase cabaline.

Demersul a fost sprijinit de către specialiştii de la Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA – Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor R.A., care administrează cele două mari herghelii de cai lipiţani din România (Herghelia Sâmbata de Jos din comuna Voila, judeţul Braşov, şi Herghelia Beclean, oraşul Beclean, judeţul Bistriţa Năsăud).

Alte articole:   Serviciul de Ambulanță Brașov face angajări

Printre actorii implicaţi în pregătirea dosarului de nominalizare se numără herghelii, crescătorii de cai lipiţani, experţi şi cercetători, precum şi comunităţi locale.

„Nominalizarea comună a celor opt state europene evidenţiază un patrimoniu comun împărtăşit de acestea, care uneşte comunităţile, promovează dialogul, înţelegerea transnaţională şi salvgardarea elementelor culturale intangibile, care depăşesc graniţele lingvistice şi culturale – în spiritul Convenţiei UNESCO din 2003. Totodată, înscrierea în Lista reprezentativă a UNESCO va consolida cooperarea şi crearea de reţele între toate părţile interesate de salvgardarea elementului”, mai informează Ministerul Culturii.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.