Scrisoare deschisă către autoritățile brașovene, pentru comunicare transparentă pe perioada pandemiei de coronavirus

Scrisoare deschisă către autoritățile brașovene, pentru comunicare transparentă pe perioada pandemiei de coronavirus

Mass-media brașovene solicită, din partea autorităților locale, o comunicare corectă și onestă, în contextul pandemiei de COVID-19. Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise, naște teorii ale conspirației în spațiul public, face loc știrilor false, propagate din surse care nu se supun rigorilor jurnalistice de verificare a informației, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acțiunile autorităților.

Solicităm ca informațiile legate de COVID-19 să fie făcute publice – numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi, să fie date publicității într-un mod coordonat și concis. Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și considerăm că o mai mare transparență din partea instituțiilor ar duce la o limitare a reacțiilor deplasate ale unei populații neinformate.

Solicităm ca, la nivel local, să existe o structură de comunicare informată, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, la întrebari punctuale, privind situații de interes public justificat. Vorbim, spre exemplu, de foarte multe informații vehiculate în mediul online sau provenite din surse neoficiale, informații al căror efect este exact panica și lipsa de încredere în capacitățile sistemului. O bună și rapidă comunicare în acest sens cu instituțiile brașovene previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată.

Alte articole:   Au furat cu căruța peste 550 kg de fier de la o societate comercială din Făgăraș

În alte județe din țară, comunicarea noilor cazuri de COVID-19 nu a fost sistată. Acolo s-a înțeles că doar colaborând cu mass-media se poate asigura liniștea necesară autorităților sanitare, de a lupta cu această pandemie. Singurele instituții care pot detensiona situația sunt cele care coordonează lupta cu pandemia.

Înţelegem că, în acest moment, eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii, chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora.

Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă, care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză.

Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice.

Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment.

Semnatari:

Ovidiu VRÂNCEANU – BizBrasov

Ionuț DINCĂ – BizBrasov

Sebastian DAN – NewsBV

Iulia BOBAIȚĂ – NewsBV

Sorin ȚÂRCĂ

Alte articole:   Lituania închide granițele pentru români. Ce condiții au pus austriecii

Cristina CRISTEA – BrașovTV

Raluca Fazekas – Olteanu – Transilvania Expres, MyTex

Paul PETROȘEL – ȘtiripeSurse

Anca SIGMIREAN – RTT

Sorin SECLI – Observator, Antena1

Mihaela PARGHEL – BrașovMetropolitan

Marian STOICA – Realitatea de Brașov

Adrian JĂTĂREANU – Kanal D

Claudiu LOGHIN – Digi24

Electra GHIZA – Pro TV

Ovidiu STAN, ANTENA3

Cristi FLOREA – Transilvania365

Madalina BUCUR – Pro Tv

Adina MILEA – Observator Antena 1

Simona SUCIU – StirideBrasov

Rareș RUSU – Info1TV

Ileana Gafton Dragoș – coronapress

Călin Piștea – mytex.ro

Lucian Pop – mytex.ro

Radu Coltea – Bună Ziua, Brașov

Mihai Tatu – Litera 9

Cristina NICA – Europa FM

Adina CHIRVASA

Camelia VLAD

Liliana JIGHIRA – Transilvania Expres

Adrian CÂRNECIU

Oltița STIUJ – Monitorul Expres

Cornelia Crevean – Nova Tv

Onelia Pescaru – Mix Tv

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Ma alatur si aici acestei scrisori deschise. Cititori, sprijiniti acest demers. Semnat, Willy. #vremsastim #nepasa

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.