blog-logo

Peste 1.600 de firme din județul Brașov care au ca obiect principal de activitate industria ospitalității au închis din cauza coronavirusului

Peste 1.600 de firme din județul Brașov care au ca obiect principal de activitate industria ospitalității au închis din cauza coronavirusului

Una dintre măsurile restrictive pentru combaterea răspândirii coronavirusului luate în decursul acestei săptămani de catre Ministerul de Interne, lovește puternic industria HORECA atât la nivel județean, cât și local, aceștia fiind obligați să-și suspende imediat activitățiile.

,,În aceasta situație, Camera de Comerț și Industrie Brașov a realizat un studiu cu privire la dimensiunea domeniului HORECA la nivelul județului Brașov și la impactul direct a acestor măsuri asupra acesteia, din punct de vedere economic și social.

În urma analizei efectuate, conform bilanțurilor depuse de societăți în anul 2019, s-au constatat următoarele :

În județul Brașov există un număr de peste 1.600 de firme care au un obiect de activitate principal din industria ospitalității (clasa CAEN 55 – Hoteluri și alte facilități de cazare și clasa CAEN – 56 Restaurante și alte activități de servicii de alimentație) ;

Aceste firme însumează peste 10.300 de salariați din peste 50 de localități din județul Brașov ;

Cifra de afaceri  conform ultimului bilant depus de catre firmele din domeniul HORECA a fost peste 1,1 miliarde lei;

În Municipiul Brașov, lucrează peste 5000 de salariați în acest domeniu, firmele realizând peste 55% din cifra de afaceri;

Deși afacerile din domeniu nu mai sunt deschise publicului, acestea generează cheltuieli lunare obligatorii, precum: facturi de chirii, facturi de utilități, de leasing-uri, contribuții și salarii pentru angajați, s.a.m.d.

În aceste condiții, Camera de Comerț și Industrie Brașov, trage un semnal de alarmă la nivelul autorităților centrale, pentru a găsi cât mai rapid, măsuri pertinente care să vină în sprijinul antreprenorilor cu afaceri în acest sector de activitate grav afectat.

Mentionam și faptul că Brașovul, care este compus din 3 mari zone turistice de interes, respectiv Poiana Brașov, zona Moeciu-Bran și Valea Prahovei, este pe locul II la nivel naţional ca număr de turişti, după Bucureşti.

În concluzie, considerăm că domeniul HORECA din judetul Brasov, și nu numai, necesită o atenție sporită, pentru a nu se ajunge la un colaps al industriei în perioada imediat următoare.

Camera de Comerț și Industrie Brașov, rămâne alaturi de mediul de afaceri brașovean”, potrivit reprezentanților Camerei de Comerț si Industrie Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.