blog-logo

Cenzura informațională a autorităților nu este mai periculoasă? Cazuri de infectare ținute la secret, la Brașov?!

Cenzura informațională a autorităților nu este mai periculoasă? Cazuri de infectare ținute la secret, la Brașov?!

Amenințarea cu închisoarea pentru jurnaliști și închiderea mediilor de informare online nu poate astupa gura lumii. Se pare că acest lucru nu îl înțeleg autoritățile, care cred că prin blocajul informațional ar putea rezolva ceva în calea urgiei care ne așteaptă din cauza epidemiei provocată de coronavirus.

Oamenii sunt pe bună dreptate speriați, că autoritățile nu anunță public cazurile infecțiilor cu coronavirus. Așa cum s-a întâmplat cu farmacista de pe Republicii sau funcționara de la Trezoreria Brașov. Presa a anunțat aceste situații, iar autoritățile le-au confirmat cu o întârziere care sperăm să nu ajungă criminală…

Lumea vorbește și se pare că situația este mult mai gravă, iar pretențiile autorităților de a lua măsuri de prevenire încep să fie discutabile.

Încă trei angajate de la farmacia Sensiblu/ Dr. Max de pe Republicii au fost confirmate pozitiv la testul pentru COVID-19 și internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, anunță mytex.ro în această dimineață. Una dintre ele marți, iar două, dintre care una este însărcinată, vineri seară! Evident, cei în măsură să anunțe populația tac de nu se mai opresc…

Aceste informații, neconfirmate oficial, au fost date de apropiați ai familiilor farmacistelor, care sunt și ei speriați că s-ar fi putut contamina și nu înțeleg de ce nu se mai fac publice datele despre cei bolnavi și contacții lor…

Mai mult, opinia publică trebuie să cunoască faptul că, de vineri, cei care gestionează situația de urgență au decis ca nici măcar numărul persoanelor confirmate cu coronavirus din fiecare județ în parte să nu mai fie dat publicității. Se pare că unii nu au înțeles nimic de pe vremea comunismului, când existau restricții de comunicare și de criticare a sistemului, iar toată lumea împrăștia bancuri cu Ceaușescu. Iar atunci românii nu aveau internetul. Oare mai crede cineva că poate astupa gura a milioane de oameni speriați și dezinformați prin omisiunea de a le prezenta situația reală?

Inițial, cei care gestionează situația de urgență, anunțau vârsta, sexul, data la care a fost confirmat pozitiv bolnavul și cum a contractat virusul (venit din străinătate sau contact al unui alt pacient). Acum NIMIC!

Ar trebui să înțelegem ceva din practica altor țări aflate în criză acum, unde se dau și numele persoanelor infectate, ba au fost create portaluri unde fiecare persoana infectată are un traseu clar stabilit, pe zile, cu locuri, cu ora etc. Acele anchete epidemiologice se fac la alt nivel, dar potențialii contacti stau in case si daca se simt rau anunță autoritățile. Dar, am uitat, noi trăim în România….

Organizații civice: Asigurarea transparenţei prin dialog cu mass-media poate favoriza cooperarea cetăţenilor cu autorităţile statului

Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Funky Citizens, Expert Forum, atrag atenţia autorităţilor publice din România că asigurarea transparenţei printr-un dialog deschis cu reprezentanţii mass-media, precum şi garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democraţiei care pot favoriza cooperarea cetăţenilor cu autorităţile statului, cooperare care devine vitală în condiţii de criză, relatează Agerpres.

„Înţelegem că în acest moment eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora. Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză. Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ActiveWatch.

Semnatarii solicită autorităţilor să nu abandoneze „fundamentele democraţiei, cu atât mai mult cu cât acestea pot contribui la creşterea colaborării populaţiei cu autorităţile publice”.

„Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment”, precizează sursa citată.

Semnatarii apelului sunt ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Funky Citizens, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI, Asociaţia CIVICA, Asociaţia MozaiQ LGBT, Asociaţia Transilvania Transparentă, Greenpeace România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Civitas Politics, Expert Forum.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate