blog-logo

Cum ne-a prins coronavirusul cu chiloții în vine

Cum ne-a prins coronavirusul cu chiloții în vine

Autoritățile amenință presa că o dă afară de pe interent pentru fake-news, iar ziariștii cu închisoarea. Pentru cei care calcă pe bec, chiar sunt de acord. Problema este, însă, și de cenzura informațiilor care, în mod firesc, ar trebui să ajungă la populație. Iar asta nu mai este vina presei.

Un singur exemplu: la Brașov, o farmacistă ar fi infectată cu COVID 19. Autoritățile nu confirmă nimic, avem doar 11 oficial, dar președinta Colegiului Farmaciștilor spune lucrurilor pe nume: femeia a fost la o petrecere cu contabila celui de-al doilea pacient confirmat cu COVID-19 din Brașov, cel venit din Boston…

În acest context, pentru spălararea creierului, este suficient să ne spălăm cu săpun, sau așteptăm comunicatele oficiale care vin cu foarte mare întârziere și care par incomplete (intenționat sau nu…)?

Revenind la situația din țară, nu pot să nu observ modul în care măsurile care sunt luate la nivel național parcă sunt în reluare… Ca în bancul ăla cu turcii și Ștefan cel Mare: turcii întreabă dacă la prânz e ok să înceapă lupta, iar românul le răspunde că se vor bate, dar ce așa grabă…

Deci, vine onor președintele Klaus Iohannis sâmbătă seară, după ce este înscăunat Guvernul Orban, și ne liniștește că lupta cu coronavirusul e pusă la punct și că o să dea un decret prin care va instaura situația de urgență. Dar nu așa degrabă, că e weekend, ci numai de luni.

Alte articole:   Pamela Diaconu: Care sunt urgențele și cine blochează proiectele Brașovului?

No, gata, mi-am zis, suntem pe calea cea dreaptă. Să vezi cum dă de pământ Orban și Grupul Strategic de Acțiune. Și vine ziua de luni, 16 martie, când președintele, om de cuvânt, dă cu decretul în coronavirus, de i-a sărit saliva cât colo și a ajuns numărul de infectați la 168.

Și cu asta ce-am făcut? Că în decret ni se spune doar că se poate face aia, că se poate face ailaltă, dar nimic precis. Cum speranța moare ultima la români, iar mi-am zis: stai că vine Guvernoiul și șeful MAI și ne spun mintenaș ce măsuri se iau.

No, nici de data asta n-o fost să fie. De sâmbătă și până luni, oamenii ăștia cu obligații executive au fost luați prin surprindere. Poate chiar nu credeau că dracul e atât de negru și nu, nu va fi dat decretul.

Așa că, luni seară, am rămas doar cu binecuvântarea prezidențială. Dar a venit ziua de marți. Și cum noaptea e un sfetnic bun, marți, nu la prima oră, că acum, cu criza asta și cu măsurile de precauție, cafeaua se fierbe mai greu, pe seară, la ora 21.00, aflăm că s-au decis lucruri. Se închid crâșme, baruri, biserici, săli de sport, fitness, mă rog, tot ce este neesențial vieții, cum spun ăștia în Vest. În plus, se mobilizează personal medical, medici rezidenți și elevi de la liceele sanitare. Așa da! Că era bine să fi luat aceste măsuri mai repede? Specialiștii zic că nu…

Alte articole:   Rezultate foarte bune pentru luptătorii de la CSS Făgăraș - Transporturi Brașov la CN Constanța

Cea mai mare durere, însă, rămâne faptul că măsurile economice pentru a nu pune lacăt pe firme imediat, se lasă așteptate. Vor fi sprijinite firmele din anumite domenii de activitate, vor fi date măsuri de sprijin de ordin fiscal etc.

Vor fi date, nu se știe când… Deja, multe firme și-au închis activitatea și au trimis oamenii acasă. Din păcate, de exemplu cei din zona Ho Re Ca, mulți le-au desfăcut contractul de muncă la oameni. Oare o fi bine? Oare vor putea cei de la AJOFM să le facă dosare de șomaj contra-cronometru? Că legal este – forța majoră din contractul de muncă…

Toată această tevatură, cu decizii care par să fie luate cu foarte mare întârziere, ne duc cu gândul la faptul că, de fapt, nu prea a existat în România un plan pus la punct de intervenție în situații de urgență. De fapt ne jucăm cam degeaba cu sirenele în fiecare zi de miercuri, la încpeut de lună… Că nu se știm care încotro să o apucăm.

Alte articole:   ANUNȚ FINALIZARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” Global Media & PR SRL

O concluzie personală, care pot accepta că este greșită, dacă există argumentele aferente: în mod cert Guvernul știa că va fi dat decretul pentru situația de urgență. Iar dacă știa, oare nu trebuia să fie gata pachetul de măsuri, în toate domeniile, pregătit? Măsurile economice trebuiau deja puse în aplicare, nu să fie la stadiul de „o să facem”, „analizăm…” bla bla.

Asta ca să nu mai amintim de tâmpenia măreață în care s-a anunțat că „România ia în calcul să garanteze credite pentru IMM-uri, dar doar dacă IMM-urile își iau un atestat de la Ministerul Economiei că sunt afectate de criza coronavirus”.

Hai bre, și unde să depunem dosarul cu șină pentru atestat? Și unde ne programăm pentru izoletă ca să mergem după atestat?

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.