blog-logo

Pandemie de coronavirus: ce înseamnă asta și ce se întâmplă în continuare

Pandemie de coronavirus: ce înseamnă asta și ce se întâmplă în continuare

După ce s-au înregistrat cazuri de infecție cu noul coronavirus (COVID-19) în aproape toate țările lumii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit miercuri, că situația generată este pandemie.

Potrivit OMS, o pandemie este răspândirea la nivel mondial a unei noi boli și apare atunci când un virus apare și se răspândește în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el.

Focarul global de coronavirus a ajuns acum la nivelul unei pandemii globale, a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Am făcut o evaluare. Situația generală provocată de COVID-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a explicat etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Ce urmează după declararea pandemiei

Alte articole:   Marius Dunca: Avem Guvern pentru români și România!

Conform planului OMS pentru pregătirea pandemiei, după declararea acesteia, guvernele naționale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalațiilor și mobilizarea angajaților din sistemul medical național”, relatează Mediafax.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că agenția de sănătate nu își schimbă sfaturile cu privire la ceea ce ar trebui să facă țările și transmite că trebuie să „distribuie echipament de protecție” și să „distribuie antivirale și alte materiale medicale în conformitate cu planurile naționale„.

El a adăugat că oamenii trebuie să ia în serios importanța igienei personale viguroase și să rămână la curent cu ultimele sfaturi oficiale.

Alte articole:   E oficial! Ziua de 29 noiembrie este liberă pentru bugetari

Cele patru faze ale pandemiei

În 2017 OMS a publicat un raport care a enumerat cele patru faze ale unei pandemii:

  • Faza interpandemică – perioada dintre pandemii
  • Faza de alertă – când un virus nou a fost identificat și evaluările riscurilor sunt efectuate la nivel local, național și global
  • Faza Pandemică – perioada de răspândire globală (experții spun că aici ne aflăm acum cu coronavirusul)
  • Faza de tranziție – când riscul global se reduce și țările încep să se redreseze.

Pandemia de COVID-19 este prima din istorie provocată de un coronavirus.

În acest moment, situația globală este una critică. În lume există deja peste 124.000 de oameni infectați cu COVID-19, iar peste 4.500 și-au pierdut viețile.

Alte articole:   Maraton de vaccinare la Spitalul Militar „Regina Maria”, cu prilejul Zilei Naţionale a României

Care sunt celelalte pandemii din istorie:

  • Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009
  • HIV (1981)
  • Gripa spaniolă (1918)
  • Variola (1870)
  • Ciuma bubonică (1347)

Când a fost ultima pandemie?

Ultima pandemie a fost declarată în 2009, pentru pandemia de gripă H1N1, care a ucis sute de mii de oameni la nivel global.

Care este impactul economic al unei pandemii

Potrivit Băncii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate până la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari americani sau 0,7 la sută din veniturile lumii.

Foto: bereadylexington.com

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate