blog-logo

Activitatea responsabilă față de mediu este în natura noastră

Activitatea responsabilă față de mediu este în natura noastră

Asigurarea unei calități cât mai bune a aerului ocupă un loc important în dialogul public, atât la nivel european, cât și în România, tratat îndeaproape atât de companii și organizații, cât și la nivel individual. Devine, așadar, esențial ca fiecare entitate să conștientizeze propriul impact asupra calității aerului și să identifice mecanisme prin care să îi limiteze deprecierea.

Am discutat cu Oana Bodea, directorul general al Kronospan Trading, pentru a înțelege cum se raportează compania pe care o conduce la acest subiect: ”Actorii industriali au un rol esențial în menținerea echilibrului natural și al ecosistemelor. De aceea, ei nu trebuie să fie exclusiv reactivi și să aștepte apariția de noi standarde, ci să caute pro-activ implementarea celor mai avansate soluții de reducere a emisiilor industriale”.

Am fost interesați să vedem care este impactul funcționării activității companiei noastre asupra mediului – nu doar al procesului de producție, ci al lanțului de aprovizionare în întregime, mergând chiar până la detalii relevante cum este impactul transportului angajaților noștri la fabrică. Am contractat un institut prestigios din Slovenia, InnoRenew CoE, care a finalizat la începutul lui 2020 un raport extrem de complex asupra amprentei de dioxid carbon pe care o generăm. A rezultat că în anul 2018 am generat un echivalent de emisii de 226 mii tone de dioxid de carbon, în timp ce am înmagazinat în produsele noastre echivalentul a 623 mii tone de dioxid de carbon. Am avut astfel o amprentă negativă echivalentă de aproape 400 de mii de tone de dioxid de carbon, ca urmare a demersurilor noastre de eficientizare și funcționare inteligentă”, subliniază Oana Bodea.

Compania este prezentă la Brașov din 1998, când a achiziționat terenul pe care ulterior a ridicat actuala fabrică, funcțională din 2009. ”Am făcut toate investițiile necesare pentru ca nivelul emisiilor industriale să fie cât mai redus. Am implementat pe parcursul anilor echipamente de tip BAT (n.n. best available techniques), astfel încât să ne situăm în permanență sub nivelurile maxime admise în România și în Uniunea Europeană pentru emisiile industriale”, spune Oana Bodea.

Alte articole:   MAE, atenționare de călătorie în Franța: Zboruri anulate până marţi

Kronospan este unul dintre cei mai importanți agenți economici din Brașov. Compania a investit în total peste 240 milioane de euro în Brașov, dintre care 40 milioane de euro în echipamente de protecție a mediului. Fabrica produce plăci de OSB, atât pentru piața internă cât și pentru peste 40 de piețe de export. De altfel, plăcile produse azi de Kronospan la nivel internațional se regăsesc în 3 din 5 case din întreaga lume.

OSB-ul pe care îl producem este un produs ecologic realizat din masă lemnoasă și adezivi pe bază de rășină, iar procesul său de producție generează emisii scăzute. Are un grad ridicat de izolare termică, fiind soluția ideală pentru clădiri pasive cu consum scăzut de energie, fiind totodată un produs reutilizabil și reciclabil”.

Întrebarea permanent valabilă este, desigur, dacă se poate face mai mult. Luăm toate măsurile necesare pentru ca impactul nostru asupra mediului să fie în continuare unul pozitiv. Investim la nivel global sume considerabile în inovație și cercetare, tocmai pentru a găsi constant noi soluții către sustenabilitate și responsabilitate activă”, completează Oana Bodea.

Alte articole:   Poliția Română: Știi cum se circulă în sensul giratoriu?

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.